Zwarte knoflookjus - de lekkerste jus bij een goede steak.

Ontdek het geheim van de perfecte jus
Entreocte-met-de-lekkerste-jus-bij-een-steak-recept

Puur geluk in jus-vorm

Deze zwarte knoflookjus is puur geluk in jus-vorm. Ja, ik weet dat het een behoorlijke uitspraak is maar ik heb woorden te kort om deze jus te omschrijven. Allereerst natuurlijk de smaak, wat een feest. De jus is vol en rijk van smaak waardoor je er geen genoeg van krijgt. Zelfs als je per ongeluk je steak te ver door hebt gegaard (dat gebeurt ons ook nog wel eens hoor) maakt deze zwarte knoflookjus er alsnog een feest van. Dus doe jezelf een plezier en maak dit recept. En wees gerust, het is absoluut niet moeilijk om te maken. Volg de stappen en je wordt de culinaire chef van de familie.

Lees introductie
Wat is zwarte knoflook?

Maar laten we eerst eens in de zwarte knoflook duiken, want wat is dat precies? Zwarte knoflook is een knoflook die enkele weken onder een hoge luchtvochtigheid en constante temperatuur langzaam fermenteert / rijpt. Hierdoor transformeert de knoflook in een zachte, kleverige pasta met een zoetige umami smaak. En die smaak wil je in je gerecht; umami geeft namelijk voor een hartige touché aan je gerecht waardoor je door wilt blijven eten.

Het geheim van de perfecte jus-structuur

De structuur van een jus vond ik in het begin best lastig, vooral wanneer je een jus wilt maken voor meer dan 4 personen (recepten zijn vaak voor 4 personen). Dan is het namelijk niet simpelweg een verdubbeling van de ingrediënten. Want bijvoorbeeld het indikken van de jus duurt alleen maar langer. Maar dat is nu verleden tijd, want ik ben achter het geheim van de perfecte structuur gekomen. Laatst kwam ik namelijk via een vriend in contact met een chefkok. Hij gaf de tip om gebruik te maken van botten voor het maken van een jus. In botten zit gelatine en merg en dat zorgt voor een rijke en volle structuur en heerlijke smaak. Dat heb ik uiteraard direct geprobeerd met een kalfschenkel. En pfff, wat werkt dat perfect. Het resulteerde direct in de lekkerste jus die ik ooit gemaakt heb. En daarom deel ik dit geheim natuurlijk graag met jou!

 

Tips en inspiratie

Als je deze jus onder controle hebt, dan kan je alle kanten op. Probeer dan ook eens te experimenteren met onze miso jus, truffel jus of  de rode wijn jus. Tip 1: Deze jus is voor ca. 4 personen. Als je meer jus wilt, kan je spelen met de hoeveelheid bouillon of je voeg je een extra schenkel toe. Voor 8 personen zou ik bijvoorbeeld niet alle ingrediënten verdubbelen. Ik zou dan 2 schenkels gebruiken, iets meer bouillon en misschien een paar teentjes knoflook meer. Verder zou ik ongeveer hetzelfde aanhouden en vooral veel proeven. Tip 2: Wanneer de jus af koelt, zal deze een gaan stollen. Je kan de saus dus het beste een klein beetje warm houden. Zo blijft hij mooi vloeibaar.

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Aan de slag

Kookmodus
Zwarte knoflookjus - de lekkerste jus bij een goede steak.
1
Kook alvast 500 ml water en los daar 1/4 blokje runderbouillon in op. Ik gebruik bewust een blokje omdat je dan controle hebt over de hoeveelheid zout. Omdat je de jus gaat inkoken, wordt de bouillon ook een stuk zouter. Daarom gebruik ik op 500 ml/ 1/4 blokje.
2
Snijd de schenkel in kleine stukjes en leg apart. Snijd ook de ui in halve ringen en leg ook apart.
3
Zet een sauspan of rvs pan op het vuur en laat langzaam op temperatuur komen. Wanneer de pan heet is, doe je er een beetje olijfolie in.
4
Zet het vuur op middelhoog en braad de schenkel inclusief het bot even kort aan. Je wilt dat het een beetje gaat karamelliseren. Dat de pan een beetje aangekoekt is niet erg, dat gaat lekker door de jus heen.
5
Als het vlees mooi begint te bruinen, haal je het uit de pan en zet je het apart.
6
Doe vervolgens de roomboter in de pan en laat smelten. Voeg de ui toe en bak glazig, voeg ook de miso en zwarte knoflook toe. Roer er goed door heen en bak even aan.
7
Dan voegen we de soja en bouillon toe en mengen het goed door elkaar. Direct mag ook de stukjes kalfsschenkel erbij.
8
Laat dit alles nu op een laag vuur langzaam sudderen tot de gewenste dikte. Draai af en toe de stukjes vlees om en ook het binnenste van het bot (merg) mag je er een beetje uithalen.
9
Proef na een minuut of 20 hoe de smaak is en kijk of de structuur naar wens is. Zeef de jus boven een mooie schenkkan en doe er nog een beetje balsamico azijn doorheen. Serveer bij een mooi stukje vlees.
10
Eet smakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_bastiaan_01
Geschreven door Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund