Zoet zure kipspiezen - een tropisch feest van de BBQ

Het bekendste kipgerecht van Nederland!
recept-kip-in-zoet-zure-saus-van-de-bbq
In samenwerking met:

Dit recept stond al even op ons lijstje.

Heerlijk gemarineerde kip met een zoetzure saus op basis van tomaat en ananas. We beloven je, dit smaakt echt naar de zomer! De smaak van de zoet zure saus laten je echt even weg dromen naar een ver oord. Hoe lekker is dit dan om te maken (als het bijvoorbeeld regent. :))> De zoet zure kip is een populair gerecht dat bekend staat om zijn heerlijke balans tussen zoete en zure smaken. Dit gerecht wordt dan ook vaak geassocieerd met de Aziatische keuken, met name de Chinese keuken, maar het heeft dan ook wereldwijd aan populariteit gewonnen.

Lees introductie
Onze zoet zure saus

De kern van zoet zure kip ligt in de saus, die in ons geval bestaat uit een combinatie van de volgende ingrediënten: tomaat, ui, gember, knoflook, oester- en sojasaus en uiteraard ananas. Die laatste geeft de saus de zoete toon die je ook verwacht bij dit recept. Wij hebben voor onze saus ananas uit blik gebruikt. Dit hadden we voor handen en je kan in dit geval ook scheutje van de siroop bij de saus doen dat perfect is voor de structuur van de saus.

Variatie van de BBQ

Zoet zure kip kent vele variaties, afhankelijk van de persoonlijke smaak. Je kan de kip bijvoorbeeld in een wok bakken en daar de saus aan toe voegen. Wij willen natuurlijk BBQen en dan is het makkelijk om er zoet zure kipspiezen van te maken. Zo kan je ze makkelijk gelijkmatig garen en valt er geen kip door je rooster. Onze Napoleon Phantom Rogue heeft overigens een golvend rooster waardoor dit sowieso minder snel gebeurt. Uiteraard mag de zoet zure kip de paprika niet ontbreken, dit geeft extra textuur en smaak. Ook hebben wij onze kip van te voren gekruid met een mengsel van kiprub een pittige chipotle voor een lekker spicy effect. Ideaal dus!

Kipspiezen op de gas bbq

Wij hebben de spiezen dus bereid op de Phantom Rogue van Napoleon. Dit is een gas BBQ en hierdoor ben je erg flexibel met de temperatuur beheersing. Wij hebben er daarom voor gekozen om de spiezen direct te grillen op een lage temperatuur. Kipdij kan sowieso wel wat hebben en wij vinden het lekker als je een krokant korstje krijgt.

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Aan de slag

Kookmodus
Zoet zure kipspiezen - een tropisch feest van de BBQ
1
Bereid je BBQ voor om direct te grillen op een lage temperatuur van ong. 130°C . Je kan de spiezen ook indirect grillen op zo'n 180°C.
2
Snijd ondertussen kipdijfilet in blokjes van ca. 2 cm groot. Kruid de kip met een mengsel van de kiprub en chipotle en laat even kort marineren.
3
Snijd alvast voor de zoet zure saus de ui, knoflook en gember fijn en zet apart. Ondertussen kan je ook bosui al fijn snijden en apart zetten, deze gebruiken we pas al garnering.
4
Snijd de paprika in schijfjes van gelijke grootte als de kip. Rijg de kip en paprika om en om aan de spiezen.
5
Leg de kipspiezen op de indirecte kant van de BBQ en sluit het deksel.
6
Zet een steelpannetje op het vuur of in ons geval de Sizzlezone en laat warm worden. Fruit de ui mooi glazig en voeg de knoflook en gember toe. Voeg ook de tomatenpuree toe en bak even kort mee. Door de tomatenpuree even kort te bakken wordt deze iets minder zuur. Voeg daarna de sojasaus en oestersaus erbij. Let op, dat de saus zachtjes pruttelt.
7
Daarna voegen we ongeveer een kwart van de ananas siroop uit het blik toe samen met 3 schijven ananas. Dit laten we even op staan voordat we de staafmixer er doorheen halen voor een gladde saus.
8
De kip spiezen zijn klaar bij een kerntemperatuur van 72°C. Haal ze van de BBQ en leg ze op een mooie serveerschaal.
9
Doe de zoet zure saus over de spiezen en garneer met de fijn gesneden bosui. Zet voor de liefhebber nog een extra bakje met saus naast en genieten maar. Eet smakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door

- Napoleon Phantom Rogue door Napoleon
- Kruidenrub en chipotle voor kip door van Beekum Specerijen

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_bastiaan_01
Geschreven door Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund