Zelfgemaakte hoisinsaus

Zoet-hartige saus uit Azië
recept-hoisinsaus-heerlijke-saus

Complexe en veelzijdige smaken

Hoisinsaus, de traditionele Chinese saus die bekendstaat om zijn complexe en veelzijdige smaken. Ik ben echt helemaal verliefd geworden op deze saus. Je weet gewoon niet wat je proeft. Is het zoet, zout of proef ik toch pit en unami? Het mooie is dat je zo'n beetje al die smaken proeft. Toen ik deze saus maakte en ging proeven (terwijl die nog veeeeeel te heet was), wilde ik gewoon blijven 'lepelen'. Zo lekker! Met dit hoisinsaus recept breng jij in ieder geval jouw Aziatische gerechten naar een hoger niveau.

Lees introductie
Wat is hoisinsaus?

Hoisinsaus is dus een traditionele Chinese saus. De saus wordt oorspronkelijk gemaakt van gefermenteerde bonen en kenmerkt zich door de zoet-hartige smaak. Hoisinsaus wordt vaak gebruikt om in te wokken maar ook lekker als dressing. Doordat de saus zoet is, is deze ook ideaal om vlees, tofu of groente mee af te lakken.

De smaken van de hoisinsaus

Hoisinsaus bevat ook echt typische ingrediënten uit de Aziatische keuken (doh). Zoals sesamolie, 5 spices, soja en miso pasta. Normaal wil ik nog wel eens een sesamolie vervangen voor olijfolie maar doe dat alsjeblieft niet voor dit recept. Sesamolie geeft zoveel smaak en diepte mee aan deze saus, dat maakt de saus zo complex. De miso (gefermenteerde sojabonen) zorgt  voor die hartige umami smaak en ook de 5 spices en soja proef je terug in de saus. Maar alles in balans. Je kan deze saus zoet-hartig houden, daar geen peper of sambal toe te voegen. Zelf vind ik wel dat de hoisin wat pit mag hebben, dus ga ervoor!

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Aan de slag

Kookmodus
Zelfgemaakte hoisinsaus
1
Snijd de knoflook en de rode peper fijn. Weeg de overige ingredienten af en zet klaar.
2
Fruit de knoflook op laag vuur. Voeg 1 theelepel 5 spices toe en roer goed door elkaar. Let op dat je de knoflook niet verbrandt.
3
Voeg de rest van de ingrediënten erbij en laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
4
Doe in een schone weckpot en laat afkoelen.
5
Eet smakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door

- Chinese vijf kruiden door  van Beekum Specerijen

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_bastiaan_01
Geschreven door Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund