
Hoisinsaus, de traditionele Chinese saus die bekendstaat om zijn complexe en veelzijdige smaken. Ik ben echt helemaal verliefd geworden op deze saus. Je weet gewoon niet wat je proeft. Is het zoet, zout of proef ik toch pit en unami? Het mooie is dat je zo'n beetje al die smaken proeft. Toen ik deze saus maakte en ging proeven (terwijl die nog veeeeeel te heet was), wilde ik gewoon blijven 'lepelen'. Zo lekker! Met dit hoisinsaus recept breng jij in ieder geval jouw Aziatische gerechten naar een hoger niveau.
Hoisinsaus is dus een traditionele Chinese saus. De saus wordt oorspronkelijk gemaakt van gefermenteerde bonen en kenmerkt zich door de zoet-hartige smaak. Hoisinsaus wordt vaak gebruikt om in te wokken maar ook lekker als dressing. Doordat de saus zoet is, is deze ook ideaal om vlees, tofu of groente mee af te lakken.
Hoisinsaus bevat ook echt typische ingrediënten uit de Aziatische keuken (doh). Zoals sesamolie, 5 spices, soja en miso pasta. Normaal wil ik nog wel eens een sesamolie vervangen voor olijfolie maar doe dat alsjeblieft niet voor dit recept. Sesamolie geeft zoveel smaak en diepte mee aan deze saus, dat maakt de saus zo complex. De miso (gefermenteerde sojabonen) zorgt voor die hartige umami smaak en ook de 5 spices en soja proef je terug in de saus. Maar alles in balans. Je kan deze saus zoet-hartig houden, daar geen peper of sambal toe te voegen. Zelf vind ik wel dat de hoisin wat pit mag hebben, dus ga ervoor!
De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.
Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.


- Chinese vijf kruiden door van Beekum Specerijen
Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.