Zelfgemaakte gehaktbal van de BBQ

Dit is de guilty pleasure van BBQproof
Gehaktbal-uit-de-Dutch-Oven
In samenwerking met:

Een gehaktbal van de BBQ!? Jazeker! Dit is echt een gerecht uit de categorie 'Guilty pleasures' van BBQproof.

Want het is toch gewoon super lekker om een balletje gehakt rechtstreeks uit het vet op een vers bolletje te eten met een dikke laag saus. Het water loopt je direct in de mond haha. Dit recept is ontstaan tijdens een brainstorm sessie voor de wintermaanden. We hadden een dag geprikt om te gaan BBQ-en maar hadden nog geen lunch bedacht. Aangezien we net een Dutch Oven hadden gekregen kwam al snel het idee om hier iets mee te gaan doen. Bastiaan kwam uit het niets met het idee voor een 'broodje bal'. Nou, ik stuiter altijd wel als het om BBQ gerechten gaat maar nu was Dr. Snuggles er niks bij!

Lees introductie
De gehaktbal

Een bal gehakt van alleen rundergehakt kan soms wat droog worden. Om onze bal enorm smeuïg te krijgen hebben wij daarom een speklap toegevoegd (uiteraard gemalen :)). Op deze manier hebben we dus eigenlijk zelf een soort half-om-half gehakt gemaakt.
Het leuke van een gehaktbal is de vrijheid die je hebt als het gaat om de ingrediënten. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Wij zijn dit keer voor een traditioneel balletje gegaan met een beetje pit door het toevoegen van een rode peper. Wij vinden dit heel lekker, maar je hoeft dit natuurlijk niet te doen.

De Dutch Oven

Wat ook ideaal is aan het maken van gehaktballen in de DO is het gemak. Je legt de ballen in de boter en de BBQ doet verder het werk. Af en toe even draaien en binnen no time heb je heerlijk verse gehaktballen op je bord!

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Gehaktbal van de BBQ
Overig

Aan de slag

Kookmodus
Zelfgemaakte gehaktbal van de BBQ
1
Snijd de knoflook, rode peper en bieslook fijn. Als je een vleesmolen hebt (zoals Bastiaan) vries je de riblappen en speklap even kort in. Het vlees is hierdoor makkelijker te malen.
2
Maal nu het licht bevroren vlees en meng goed door elkaar. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe aan je gehakt.
3
Als je géén vleesmolen hebt (zoals Niels) meng je het (voorgemalen)gehakt met alle ingrediënten tot je een mooi glad mengsel hebt. Vorm met je hand mooie ballen. Wij hebben het formaat van een flinke mandarijn aangehouden.
4
Bereid de BBQ voor op een temperatuur van ongeveer 170°C.
5
Zorg dat je kolenbakjes in het midden van de BBQ staan (direct). Plaats nu de DO midden in de BBQ. Smelt de roomboter en doe, als de boter volledig gesmolten is, de ballen voorzichtig in de pan.
6
Sluit de deksel en wacht voor ongeveer 10 minuten. Na 10 minuten draai je de ballen voorzichtig om zodat de andere kanten ook prachtig bruin kunnen worden.
7
Schuif nu je kolenbakjes naar de zijkant om een indirecte zone te creëren. Hiermee voorkom je dat de gehaktballen verbranden.
8
Snijd alvast je bolletjes open en bepaal welke sausjes je bij je niet-normaal-lekkere ballen wilt serveren. Wij hebben gekozen voor satésaus en mosterd.
9
Dit is overigens niet te versmaden! Na ongeveer 45 minuten waren onze ballen klaar. Beleg de broodjes rijkelijk met het gehakt en serveer direct. Eet smakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door
  • De Weber Master Touch door Weber Nederland
  • Gourmet BBQ system - Dutch Oven  door Weber Nederland

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_niels_01
Geschreven door Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund