Piccalilly, tafelzuur vol groente

Ontdek dit Engelse tafelzuur boordevol groente
Piccalilly-recept-tafelzuur-uit-Engeland

Wat zit er toch in die gele pot?

Je hebt vast wel eens die knalgele pot met groente tussen de augurken en de Amsterdamse smuluitjes zien staan in de Supermarkt, dat is dus piccallily. Het is een Britse klassieker die vooral bekend staat om zijn scherpe, pittige maar ook frisse smaak. Het is tafelzuur gemaakt van harde groente en op smaak gebracht met kurkuma. Zelf heb ik piccallily ontdekt in een lunchroom. Ik kreeg het geserveerd bij een gehaktbal, had het potje altijd zien staan naast mijn favoriete augurken maar nog niet eerder geproefd. Nou ik kan je vertellen dat ik direct fan was van tafelzuur met unieke en frisse smaak.

Lees introductie
Frisheid als balansbewaker

Net als elke tafelzuur past het perfect bij gegrild vlees en/of een 'vet' gerecht. Het zuur is een frisse tegenhanger wat het hele gerecht goed in balans brengt. Daarom begrijp ik zelf nooit waarom de augurk vaak van een burger afgehaald wordt. Het 'zuurtje' brengt elk gerecht echt naar een hoger niveau. Dit piccalilly recept is dan ook een perfecte in combinatie met gerechten van de BBQ. Denk aan gerechten als gegrilde beenham, een hamburger of de gehaktbal.

Eenvoudig zelf piccalilly maken

Als je nooit eerder iets hebt 'ingelegd' dan kan het best spannend zijn. Maar dat is dus absoluut niet nodig. Het inleggen van groente is echt super makkelijk. Ook dit recept heb je heel snel op tafel. Het is alleen wat groente snijden, deze even gaar koken in wat azijn met suiker en klaar ben je. Doordat je het zelf maakt, heb je zelf ook alle controle over het eindproduct. Zo kan je nog een peper toevoegen voor extra pit en kan je bijvoorbeeld ook groente pakken die je nog over hebt.

 

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Piccalilly
1 stuks wortel
1 stuks venkel
1 stuks paprika
2 stuks sjalot
250 gram natuurazijn
150 ml water
75 gram suiker
2 el bloem
0.5 tl kurkuma
0.5 tl gember

Aan de slag

Kookmodus
Piccalilly, tafelzuur vol groente
1
Snijd alle groente fijn en doe in een grote schaal. Snijd ook de Amsterdamse ui en augurk fijn en houd apart.
2
Voeg de natuurazijn, witte wijn azijn, 150 ml water en 75 gram suiker in een pan en breng aan de kook. Roer goed door tot de suiker is opgelost.
3
Voeg daarna de fijn gesneden groente toe en laat een kleine 7 minuten zachtjes koken.
4
Voeg de augurk, Amsterdamse uitjes, mosterd, gember en kurkuma toe aan de pan met groente en roer goed door.
5
Zeef als laatste de bloem er zachtjes doorheen, en let op dat de bloem niet gaat klonteren. Laat het geheel nu zachtjes 10 minuten inkoken.
6
Als je piccallily de gewenste dikte heeft, schep je het over in een weckpot en laat je het afkoelen. Heerlijk met een gegrild stukje beenham of gehaktbal! Eet smakelijk.
Mede mogelijk gemaakt door

- Gemalen kurkuma en gemalen gember door Van Beekum Specerijen

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_bastiaan_01
Geschreven door Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund