Zeeuws spek van de BBQ - lekkere snack voor bij de borrel

Typische snack die je zeer regelmatig op een verjaardag of borrel voorgeschoteld krijgt.
ZeeuwsBuikspek_CMYK

Langzaam op de BBQ gegaarde buikspek.

Zeeuws spek. Typisch zo’n gerecht of snack die je zeer regelmatig op een verjaardag of borrel voorgeschoteld krijgt. En dan hoef je nog geen eens in Zeeland te zijn. Zelfs in Spakenburg komt het op menig partijtje tevoorschijn en vindt het gretig aftrek.

Lees introductie
Goede herinneringen aan Zeeuws spek

Ook ik heb er goede herinneringen aan. Bij moeders een bakkie doen en de geur van het Zeeuws spek al in de keuken ruiken. Het liefst sla je dan de cake over en val je gelijk aan. Dat is niet voor niks, want het is super lekker. En dat is precies de reden dat wij dit gerecht hebben gemaakt; proberen de nostalgie te herbeleven maar dan door een bereiding op de BBQ. Waar wacht je dus op?! Ga naar de slager voor een prachtig stuk buikspek (zonder zwoerd) en doe het zelf!

Receptuur Zeeuws spek

Bij het bepalen van de receptuur hadden Bastiaan en ik enige discussie. Het world wide web staat namelijk vol met verschillende recepturen voor het Zeeuwse spek. Dit maakte het voor ons best lastig welke we nou gingen volgen. Uiteindelijk zijn we op de ‘goddelijke variant’ van de site Culy gekomen. Dit recept maakte overigens zijn naam zeker waar.

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Aan de slag

Kookmodus
Zeeuws spek van de BBQ - lekkere snack voor bij de borrel
1
Snijd de uitjes en knoflook fijn en meng dit samen met de overige ingrediënten tot je een gladde marinade krijgt. Doe dit in een zak die je goed af kan sluiten (ziplock).
2
Snijd nu de vetkap van het buikspek voorzichtig kruislings in. We snijden het vet in omdat dit anders tijdens de bereiding krom zal trekken en dat willen we natuurlijk niet. Pas hierbij op dat je het vlees niet raakt!
3
Doe nu het buikspek in de zak en wrijf de marinade rustig in het vlees. Leg het vlees vervolgens in de koelkast om lekker te marineren. That's it, niet meer aan komen nu en geduldig wachten! Laat de buikspek een nacht in koelkast marineren.
4
Bereid je BBQ voor om indirect te grillen op 150°C
5
Als je de temperatuur van de BBQ onder controle hebt, leg je het vlees voorzichtig boven de lekbak.
6
Sluit je kerntemperatuurmeter aan, leg wat rookhout op de kolen (chunks hebben onze voorkeur!), sluit de deksel en pak eventueel een goed boek. Je hoeft niet continu bij het vlees te blijven maar het is wel belangrijk dat de temperatuur redelijk stabiel blijft, geen grote schommelingen dus.
7
Als het vlees een kerntemperatuur heeft bereikt van 75°C mag het van de BBQ. Open het deksel en aanschouw je heerlijk gekarameliseerde Zeeuws spek. Bij het zien van de goudbruine kleur schieten de tranen van geluk je in de ogen.
8
Nu wacht je nog 1 erg belangrijke taak: het vlees laten rusten. Pak het Zeeuws spek in in aluminiumfolie en laat het rusten voor ongeveer 15 minuten.
9
Snijd vervolgens dunne plakjes en serveer het Zeeuws spek warm aan je gasten (of smikkel zelf op natuurlijk). Eet smakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_niels_01
Geschreven door Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund