Zalm met mosterd en bruine suiker op de rookplank

Een leuke manier om deze klassieker te bereiden!
Zalm-recept-met-mosterd-en-suiker
In samenwerking met:

Mijn eerste BBQ zalm ervaring.

De zalm met mosterd en bruine suiker is een van de eerste BBQ gerechten die ik ooit gegeten heb. Het was een zomerdag en we hadden verjaardag bij mijn schoonzus. Mijn zwager bereidde die dag de zalm met mosterd en bruine suiker als hapje tussendoor. Deze is mij altijd bijgebleven. Inmiddels zijn we een flink aantal jaren verder en sindsdien heb ik het zelf nog wel een aantal keer gemaakt. Maar Bastiaan had dit klassieke zalm recept nog nooit gegeten! Dat was voor mij een uitgelezen kans om dit recept voor hem te maken en verder uit te werken.

 

Lees introductie
Suiker en zalm

De combinatie van zalm met mosterd en suiker lijkt op het eerste gezicht misschien wat gek. Vis maak je toch niet zoet? Maar het is echt een leuke combinatie waarvan je blijft eten. Het is niet voor niet al jaren een echte klassieker in BBQ land bij uitstek: de Verenigde Staten!

Zalm op een rookplank

Wij hebben de klassieke zalm met mosterd en suiker bereid met een rookplank op de SEVO Smart Control GT, oftewel een elektrische BBQ! Ja, wie had dat gedacht? Roken op een elektrische BBQ, vet he. Je kan er ook voor kiezen om een rookbox gebruiken, alleen vergt dat weer andere technieken (dat wij in een anders recept gaan uitleggen). Wij hebben gekozen voor een cederhouten rookplank en dat heeft een aantal voordelen. Allereerst vinden wij de subtiele rooksmaak van een cederhouten plank heerlijk. Daarnaast kan je qua grillmethode 'gewoon' gaan voor de directe hitte van de BBQ. De rookplank zelf beschermt de zalm namelijk tegen de hitte en daarnaast vangt de plank ook het vocht grotendeels op. De BBQ wordt daardoor ook nog eens minder vies. Oftewel een super simpel recept en ook nog eens lekker. Hoppa!

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Overig

Aan de slag

Kookmodus
Zalm met mosterd en bruine suiker op de rookplank
1
We starten met het pekelen van de zalm. Dit doen we middels de droge pekelmethode. Bestrooi de verse zalm rijkelijk met zout en laat dit een uur pekelen in de koelkast.
2
Bereid ondertussen de BBQ voor om direct te grillen op ongeveer 160°C. Op de SEVO was dit voor ons een kleine 10 minuten. De rookplank hoef je overigens niet te laten weken, die leggen wij er straks direct op.
3
Dep de gepekelde zalm droog en smeer deze rijkelijk in met de mosterd. Bestrooi de zalm met de suiker en leg deze op de cederhouten rookplank.
4
Leg de rookplank op de directe kant van de BBQ, plaats de kernthermometer in de zalm en sluit het deksel. Je zal zien dat na enkele minuten de rookplank begint te roken. Vanaf dat moment gaan je buren heel nieuwsgierig worden, want de rook ruikt heerlijk.
5
Wij hebben in de Smart App een kerntemperatuur van 58°C ingesteld. Let op! Bij 58 graden is de zalm nog iets rosé van binnen. Heb je dat liever niet, gaar hem dan door tot 64°C.
6
De cederhouten plank kan vrij heet zijn, gebruik dus handschoenen of een spatel om de plank van de BBQ te halen.
7
Serveer de zalm met toastjes of wat gesneden stokbrood. Eet smakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door

- Franse mosterd door van Beekum Specerijen.
- De SEVO Smart Control GT door Severin Nederland

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_niels_01
Geschreven door Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund