Warm gerookte zalm met peper | Zalm roken op de BBQ

Een authentiek recept maar dan van de BBQ. Heerlijk smaakvol.
Zalm-roken-op-de-bbq
In samenwerking met:

Pure nostalgie en dat van de BBQ

Warm gerookte zalm. Bijna iedereen in Spakenburg is er mee groot geworden.

Lees introductie
Warm gerookte zalm van de BBQ

Naast dat het op feestjes en partijen altijd gretig aftrek vindt, maak je er helemaal de blits mee als je het zelf bereidt op de BBQ! Deze klassieker kan dan ook niet ontbreken in je BBQproof-portfolio. Zoals jullie weten hebben we al vaker een visje gerookt op de BBQ, namelijk de zeebaars. Nu is dit gerecht niet helemaal hetzelfde omdat in het geval van de zeebaars de vis eerst werd gerookt en daarna werd gegrild. In het geval van de zalm wordt de vis enkel gegaard door een combinatie van de temperatuur en rook.

Disclaimer

Let wel, er zijn tientallen manieren om zalm te roken, en deze zijn allemaal de beste. Wij gebruiken de volgende manier omdat we het super lekker vinden (en lekker makkelijk)!

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Gerookte zalm

Aan de slag

Kookmodus
Warm gerookte zalm met peper | Zalm roken op de BBQ
1
Voordat de zalm de BBQ op gaat controleer je eerst of er nog graten in de vis zitten. Het is natuurlijk zonde als iemand er nog eentje tegenkomt bij het eten. Je kan dit makkelijk controleren door met je platte hand vanaf de staart tot de kop van de filet zachtjes te drukken. Vraag anders je visboer dit te doen, scheelt weer.
2
Als de controle-ronde er op zit gaan we de vis zouten. Ook hier zijn verschillende manieren voor, denk bijvoorbeeld aan een pekelbad. Wij gebruiken de droge pekel methode om de vis op smaak te brengen. Smeer de filet flink in met het zout en leg deze vervolgens weer in de koelkast om in te trekken. Na een minuut of 20 mag je de zalm rijkelijk bestrooien met de citroen peper mix.
3
Maak de BBQ gereed om indirect te roken. Wij hebben voor dit recept een kamado gebruikt en leggen daarom beide platesetters erin. Heb je geen kamado? Geen probleem. Leg dan de kolen of briketten aan één kant van de BBQ en leg aan de andere kant een lekbak met kokend water erin.
4
Bij roken heb je geen hoge temperatuur nodig dus doe rustig aan met de kolen of briketten. Een paar stukjes is meer dan genoeg want we gaan werken met een temperatuur van rond de 95 graden. Wij hebben qua hout beuken chunks gebruikt. Deze roken stabiel en langzaam, perfect in de BBQ.
5
Zodra de BBQ op temperatuur is leg je de zalm op de indirecte kant van de BBQ met de huidkant naar beneden. Dit voorkomt dat de vis aan het rooster blijft plakken. Sluit het deksel.
6
Houd de temperatuur van de BBQ goed in de gaten, deze willen we echt rond de 90-95 graden houden. De eiwitten in de zalm gaan namelijk stollen als de temperatuur te hoog is (witte substantie die uit de zalm treedt). Dan wordt hij ook droog en dat willen we zeker niet!
7
Onze zalm was met een klein uurtje klaar. Mocht je twijfelen of de vis klaar is, kan je de kerntemperatuur even checken. Heb je de vis bij je favoriete visboer gehaald? Dan kan je gerust een kerntemperatuur van 50 graden aanhouden (dit is medium). Wil je geen risico nemen, ga dan voor 60°C.
8
Strooi naar smaak nog wat peper op de zalm en serveer deze op een vers afgebakken broodje. Eet smakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door

Lemonpepper Van Beekum Specerijen
FireTech houtskool door Grillking
Beuken rookchunks door Grillking
MEATER Pro XL door Pro BBQ Shop

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_bastiaan_01
Geschreven door Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund