
Deze truffeljus kan direct op je to do list, want deze jus laat jouw ribeye, entrecote of biefstuk shinen. Ik ben gek op truffel, tenminste als het subtiel aanwezig is. Want tegenwoordig kom je truffel overal in tegen en het is niet altijd een succes. Subtiel is dan ook het toverwoord want de aardse smaak kan ook overheersen en heftig zijn. In dit recept is de truffel licht aanwezig en dansen de umami en aardse smaken perfect met een gegrilde steak! Laatst liet mijn collega vallen dat hij wel eens een steak wilde eten met een truffeljus. Toen hij dat vertelde werd ik helemaal enthousiast, en wilde zelf ook aan de slag. Alleen wist ik nog niet helemaal waar ik moest beginnen. Totdat ik de gluhwijnjus van Culy maakte. Door het recept begreep ik eindelijkhoe je een lekkere jus kan maken. Dus ben ik met deze technieken de truffeljus gaan maken.. en dat is dus gelukt! En hoe! Pffff zo lekker.
Als basis voor dit recept heb ik een truffeltapenade gebruikt. Dit heb ik gedaan omdat truffel niet overal te verkrijgen is en een truffeltapenade ligt gewoon in de supermarkt. Daarnaast bestaat de tapenade die ik gebruikt hebt uit 80% champignons. Mede hierdoor is deze rijk aan umami smaak wat weer perfect is bij een steak. De maar 5% zomertruffel zorgt daarbij voor een zachtere truffelsmaak. Verder heb ik nog sjalot, knoflook, runderbouillon en natuurlijk roomboter gebruikt. Eventueel kan je ook paddenstoelenbouillon gebruiken.
De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.
Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.



Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.