Truffeljus, de lekkerste saus voor bij een gegrilde steak

Heerlijke jus vol amumi smaak, perfect bij een goede steak
Zelfgemaakte-rundvlees-jus-met-truffel-recept

Deze truffeljus kan direct op je to do list.

Deze truffeljus kan direct op je to do list, want deze jus laat jouw ribeye, entrecote of biefstuk shinen. Ik ben gek op truffel, tenminste als het subtiel aanwezig is. Want tegenwoordig kom je truffel overal in tegen en het is niet altijd een succes. Subtiel is dan ook het toverwoord want de aardse smaak kan ook overheersen en heftig zijn. In dit recept is de truffel licht aanwezig en dansen de umami en aardse smaken perfect met een gegrilde steak! Laatst liet mijn collega vallen dat hij wel eens een steak wilde eten met een truffeljus. Toen hij dat vertelde werd ik helemaal enthousiast, en wilde zelf ook aan de slag. Alleen wist ik nog niet helemaal waar ik moest beginnen. Totdat ik de gluhwijnjus van Culy maakte. Door het recept begreep ik eindelijkhoe je een lekkere jus kan maken. Dus ben ik met deze technieken de truffeljus gaan maken.. en dat is dus gelukt! En hoe! Pffff zo lekker.

Lees introductie
De basis van deze truffeljus

Als basis voor dit recept heb ik een truffeltapenade gebruikt. Dit heb ik gedaan omdat truffel niet overal te verkrijgen is en een truffeltapenade ligt  gewoon in de supermarkt. Daarnaast bestaat de tapenade die ik gebruikt hebt uit 80% champignons. Mede hierdoor is deze rijk aan umami smaak wat weer perfect is bij een steak. De maar 5% zomertruffel zorgt daarbij voor een zachtere truffelsmaak. Verder heb ik nog sjalot, knoflook, runderbouillon en natuurlijk roomboter gebruikt. Eventueel kan je ook paddenstoelenbouillon gebruiken.

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Aan de slag

Kookmodus
Truffeljus, de lekkerste saus voor bij een gegrilde steak
1
Snijd de knoflook en de sjalot fijn en leg apart. Kook alvast 500 ml water voor de bouillon.
2
Fruit de sjalot in 1 el roomboter tot deze glazig wordt. Voeg nu de tenen knoflook en 3 tl truffeltapenade toe. Bak dit in zijn geheel even aan maar let op dat de knoflook en ui niet verbrandt.
3
Voeg dan de 1 el bloem toe en roer de bloem er goed doorheen en bak even aan.
4
Voeg 500 ml bouillon toe en 1 tl suiker. Meng alles goed doorelkaar en laat het langzaam inkoken tot je ongeveer de helft overhoudt. Zeef vervolgens het mengsel en vang het vocht op. Schenk het vocht weer in de pan met 1 el roomboter. Laat dit weer inkoken tot de jus de gewenste dikte heeft.
5
Doordat je de bouillon inkookt wordt de jus vrij zout. Dit ligt natuurlijk ook aan welke bouillon je gebruikt. Proef daarom of de jus op smaak is. Is de jus nog te zout, voeg dan nog een beetje suiker toe.
6
Schenk de jus in een kannetje er schenk (warm) over een heerlijke steak.
7
Eet smakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_bastiaan_01
Geschreven door Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund