
Je bent namelijk 6 uur lang met je BBQ bezig, heerlijk. In dit recept gaan we aan de slag met de ‘echte’ spareribs. En met echte bedoel ik natuurlijk de dikbevleesde spareribs. Bovenop de spareribs zit dan nog een stukje van de varkensfilet. Extra genieten dus.
Qua smaak gaan we de Aziatische keuken in. Teriyaki ken je waarschijnlijk wel. Het is een saus op basis van soja en rijstwijn (mirin) die veel gebruikt wordt om mee te wokken. Wij gebruiken de teriyaki om de spareribs mee af te lakken, waardoor je de heerlijke typische Aziatische smaken aan je sparerib toevoegt. Daarnaast heb ik aan de varkensrub nog gember en citroengras toegevoegd om echt in de Oosterse keuken te blijven. Eventueel kan je er nog lekker atjar bij serveren. Dit is een tafelzuur dat perfect past bij deze spareribs.
De spareribs voor dit recept bereiden wij volledig op een gas BBQ. Ik kan je nu al verklappen dat de smaak niet onder zal doen voor spareribs van een kolen bbq. Ik kan je zelfs verzekeren dat het niets uitmaakt. Het roken van de spareribs zorgt namelijk voor die typische BBQ smaak én de Freestyle gas BBQ kan zeker roken. Door het gebruiken van een rookbox kan je net als op een kolen BBQ je spareribs perfect roken. De spareribs bereiden we ook op de gas BBQ volgens de 3-2-1 methode. Dit houdt in dat we de spareribs 3 uur gaan roken, 2 uur gaan garen en ongeveer 1 uur gaan 'lakken'. Heb je babyback ribs dan zou ik qua tijd 2,5 uur roken, 2 uur garen en 30 minuten lakken aanhouden, aangezien deze ribs een stuk minder vlees bevatten.
Voor het roken op een gas bbq heb je dus een rookbox nodig. Deze box heeft een uitgespaarde vorm waardoor deze precies past op de warmteverdelers. In de box stop je houtsnippers die langzaam warm worden en dan gaan roken. Als je de gasbrander onder de box op de minimale stand zet kan je met een volle box ongeveer een uur roken. Wanneer je deze brander te hoog zet verbranden de snippers en stijgt ook de temperatuur in je gas BBQ. Een uur roken vind ik voor spareribs te kort, dit wil ik minimaal 2 tot 3 uur. Je kan theoretisch elk uur snippers bij vullen alleen kost je dat veel snippers en tijd. Daarom heb ik chunks gebruikt. Met chunks kan je alleen het deksel van de box niet gebruiken en het rooster van de bbq past dan niet. Maar in dit geval geen probleem. Ik kon op de Freestyle nog makkelijk 2 ribs kwijt. Voor het roken met chunks geldt hetzelfde als met snippers, zet de gasbrander op minimaal. De teriyaki spareribs heb ik in totaal 3 uur gerookt, het laatste uur heb ik nog een extra chunk toegevoegd.
De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.
Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.






- Napoleon Freestyle 425 door Napoleon
- Kruiden en specerijen door van Beekum Specerijen
Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.