Teriyaki spareribs van de gasbbq

Genieten van heerlijke Aziatische spareribs
Teriyaki-spareribs-van-de-bbq
In samenwerking met:

Spareribs zijn voor mij een ultiem bbq gerecht.

Je bent namelijk 6 uur lang met je BBQ bezig, heerlijk. In dit recept gaan we aan de slag met de ‘echte’ spareribs. En met echte bedoel ik natuurlijk de dikbevleesde spareribs. Bovenop de spareribs zit dan nog een stukje van de varkensfilet. Extra genieten dus.

Lees introductie
Teriyaki Spareribs

Qua smaak gaan we de Aziatische keuken in. Teriyaki ken je waarschijnlijk wel. Het is een saus op basis van soja en rijstwijn (mirin) die veel gebruikt wordt om mee te wokken. Wij gebruiken de teriyaki om de spareribs mee af te lakken, waardoor je de heerlijke typische Aziatische smaken aan je sparerib toevoegt. Daarnaast heb ik aan de varkensrub nog gember en citroengras toegevoegd om echt in de Oosterse keuken te blijven. Eventueel kan je er nog lekker atjar bij serveren. Dit is een tafelzuur dat perfect past bij deze spareribs.

Spareribs bereiden op de Napoleon Freestyle gas BBQ

De spareribs voor dit recept bereiden wij volledig op een gas BBQ. Ik kan je nu al verklappen dat de smaak niet onder zal doen voor spareribs van een kolen bbq. Ik kan je zelfs verzekeren dat het niets uitmaakt. Het roken van de spareribs zorgt namelijk voor die typische BBQ smaak én de Freestyle gas BBQ kan zeker roken. Door het gebruiken van een rookbox kan je net als op een kolen BBQ je spareribs perfect roken. De spareribs bereiden we ook op de gas BBQ volgens de 3-2-1 methode. Dit houdt in dat we de spareribs 3 uur gaan roken, 2 uur gaan garen en ongeveer 1 uur gaan 'lakken'. Heb je babyback ribs dan zou ik qua tijd 2,5 uur roken, 2 uur garen en 30 minuten lakken aanhouden, aangezien deze ribs een stuk minder vlees bevatten.

Roken op een gas bbq

Voor het roken op een gas bbq heb je dus een rookbox nodig. Deze box heeft een uitgespaarde vorm waardoor deze precies past op de warmteverdelers. In de box stop je houtsnippers die langzaam warm worden en dan gaan roken. Als je de gasbrander onder de box op de minimale stand zet kan je met een volle box ongeveer een uur roken. Wanneer je deze brander te hoog zet verbranden de snippers en stijgt ook de temperatuur in je gas BBQ. Een uur roken vind ik voor spareribs te kort, dit wil ik minimaal 2 tot 3 uur. Je kan theoretisch elk uur snippers bij vullen alleen kost je dat veel snippers en tijd. Daarom heb ik chunks gebruikt. Met chunks kan je alleen het deksel van de box niet gebruiken en het rooster van de bbq past dan niet. Maar in dit geval geen probleem. Ik kon op de Freestyle nog makkelijk 2 ribs kwijt. Voor het roken met chunks geldt hetzelfde als met snippers, zet de gasbrander op minimaal. De teriyaki spareribs heb ik in totaal 3 uur gerookt, het laatste uur heb ik nog een extra chunk toegevoegd.

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Teriyaki laksaus
90 ml sojasaus
50 ml mirin
3 el honing

Aan de slag

Kookmodus
Teriyaki spareribs van de gasbbq
1
Haal allereerst het vlies van de spareribs. Heb je dit nog nooit gedaan? Check dan deze handige video.
2
Maak vervolgens de rub door de varkensrub, gember en citroengras te mengen. Proef of het naar smaak is en past eventueel nog aan.
3
Maak ook alvast de laksaus door de sojasaus, mirin, honing en sesamzaadjes te mengen. Zet apart.
4
Bereid de BBQ voor een low en slow sessie op 100-110°C.
5
Leg de spareribs in de indirecte zone van de BBQ. We beginnen met de rookfase, de spareribs gaan we nu 3 uur roken op 100-110°C.
6
Het is lastig om aan te geven hoeveel branders er precies nodig zijn voor een dome temperatuur van 100-110°C. Dit hangt af van je type gas-bbq, het weer en ook de smokerbox. Ik adviseer om eerst met een brander te beginnen om uit te zoeken wat het beste werkt.
7
Na 3 uur roken begint de 'folie' fase. In deze fase gaan we de spareribs 2 uur garen/stomen in vocht. Dit doen we met appelsap en een beetje van de laksaus. Ik heb per sparerib een half pakje appelsap gebruikt en ongeveer 2 el van de laksaus.
8
PS. Appelsap heeft een hoge zuurgraad, dit breekt het spierweefsel af en helpt het vlees mals maken.
9
Haal na 2 uur de spareribs uit de folie. Je ziet dat de botten al goed zichtbaar zijn geworden. Pak de ribs voorzichtig uit en lag ze weer in de indirecte zone van de BBQ. Smeer de spareribs nu ongeveer 45 minuten lang elke 15/20 minuten in met de laksaus. De laksaus bevat veel suikers en die gaan nu lekker karamelliseren op de spareribs.
10
Serveer de spareribs met wat atjar op een groot bord en aanvallen maar! Heb je wat laksaus over? Smeer dan nog wat extra erover.
11
Eet smakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door

- Napoleon Freestyle 425 door Napoleon
- Kruiden en specerijen door  van Beekum Specerijen

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_bastiaan_01
Geschreven door Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund