Tapas knoflook garnalen (garnalen in knoflookolie)

Gamba aioli één van de bekendse tapas gerechten, nog lekkerder van BBQ!
Tapas-knoflook-garnalen-recept

Wij zijn gek op tapas

Knoflook garnalen of gamba's aioli zoals ze in elke Spaanse tapas-restaurant op de kaart staan. Ik ben er gek op. De zoete smaak van garnalen combineert heerlijk met de pittige knoflook. Wanneer je in een tapas-restaurant deze garnalen bestelt, krijg je ze vaak in zo'n terracotta schaaltje waarin ze letterlijk tussen de knoflookteentjes in de olie zwemmen. Lekker de garnalen eruit vissen en daarna met je stokbroodje in de olie dippen (of stippen zoals wij in Spakenburg zeggen)... heerlijk!

Lees introductie
Haal Spanje in huis

Wij maken deze knoflook garnalen thuis ook vaak. Het is super simpel en een perfect hapje voor bij de borrel of als tussengerecht. Ik heb wel eens geëxperimenteerd om de garnalen eerst een paar dagen te marineren in de knoflookolie en daarna te grillen. Dit vond ik niet zo'n succes, door het grillen verliest de olie veel smaak en verbranden de garnalen snel. Daarom maak ik de knoflookolie apart waarin je dan de garnalen kan serveren. Op deze manier behoud je de heerlijke knoflooksmaak.

Gratis tips!

TIP 1: Gebruik voor het grillen van de garnalen een groentenkorf of een spies zodat de garnalen niet tussen het rooster vallen.
TIP 2: Bestel gepelde en ontdarmde black tiger gamba's (ASC gecertificeerd). Is nogal wat werk als je het zelf moet doen.
TIP 3: Gebruik ovenvaste schaaltjes die op de BBQ kunnen.

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Knoflook garnalen
500 gram garnalen
120 ml Olijfolie
2 tenen knoflook
2 takjes peterselie
Overig

Aan de slag

Kookmodus
Tapas knoflook garnalen (garnalen in knoflookolie)
1
Maak de BBQ gereed om direct te grillen op 200°C.
2
Snijd de knoflook vervolgens fijn. Houd je erg van knoflook dan kan je best meer gebruiken. De smaak met twee teentjes is 'normaal'.
3
Stop de olijfolie in een pannetje met de fijn gesneden knoflook. Zet het pannetje boven middelhoog vuur tot de knoflook begint te fruiten. Er ontstaan nu allemaal belletjes rond de knoflook. Doe dit heel kort, seconde of 10-20. De olie mag niet koken en de knoflook niet verbranden. Haal de olie gelijk van het vuur en giet in de vuurvaste schaaltjes.
4
Ik heb de knoflook eruit gezeefd. Je kan de knoflook uiteraard ook laten zitten. Dit zou ik zeker doen als je de olie al een dag eerder maakt. De smaak trekt dan goed in de olie.
5
Leg de schaaltjes met de knoflookolie op de BBQ zodat de olie warm blijft en sluit het deksel. Dep vervolgens de garnalen droog en smeer de groentenkorf licht in met olijfolie.
6
Grill de gamba's direct boven de kolen tot ze een mooie oranje kleur krijgen. De garnalen zijn klaar als ze een mooie oranje kleur hebben en niet meer glazig zijn. Je kan ook een kerntemperatuur van 60-65°C aanhouden.
7
Stop de garnalen in de knoflook olie en serveren maar! Eet smakelijk.
Mede mogelijk gemaakt door

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_bastiaan_01
Geschreven door Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund