Sticky mango-limoenkip op het spit

Wij zijn fan van kip van het spit.
Mango-kip-van-het-spit-recept
In samenwerking met:

Kip met een limoen- mango smaakbom

Kip op het spit van de BBQ! Deze staat al behoorlijk lang op mijn verlanglijstje. Dat komt vooral door de poelier. Want hoe lekker ruiken altijd die kippen aan het spit?! Als je langs zo'n spit loopt ben ik altijd geneigd om gelijk zo'n kip te kopen. Gelukkig kan ik me vaak genoeg inhouden en blijf ik gewoon even kijken, want het ziet er ook gewoon leuk uit. Haha. Het mooie aan een spit is dat de kip in dit geval continu draait. Hierdoor blijven de vleessappen en eventuele marinade of laksaus de hele tijd langs de kip druipen. Al die smaken verlaten de kip dus niet! Lekkerrrrr. Het werd dus tijd om zelf eens voor poelier te spelen. Nu ik eindelijk een draaispit voor mijn BBQ heb, is het moment aangebroken. Kip op het spit.

Lees introductie
Mango laksaus

Sinds vorig jaar zomer loop ik al met het idee om een mango-laksaus te maken. Dit komt omdat ik een mango pureerde voor mijn dochtertje. Ik was versteld van de vele suikers en de stroperige substantie die je overhoudt, een soort appelmoes. Nu is mango en kip een topcombinatie en kon ik eindelijk m'n laksaus maken. Om de laksaus meer body te geven heb ik er nog honing, limoen en rode peper door gemixt. Ik kan je vertellen, deze combinatie is werelds. Zoet , licht pittig en dan de rooksmaak van de barbecue. Een smaaksensatie!

 

Tip

Het spit wordt erg heet, zorg er dus voor dat je ovenwanten of BBQ-handschoenen klaar hebt liggen!

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Hele kip
1 stuks hele kip
25 gram Rub voor kip
Mango laksaus
3 el honing
0.5 stuks rode peper
2 stuks limoen
1 teen knoflook

Aan de slag

Kookmodus
Sticky mango-limoenkip op het spit
1
Maak de BBQ gereed om te indirect te grillen op 160°C.
2
Je kan dit doen door aan beide kanten van de BBQ een kolenbakje te plaatsen en ertussen een lekbak met water. Op deze manier zal je kip het snelst klaar zijn omdat de kip bijna continu langs de hitte bron gaat. Je kan ook één kolenbakje gebruiken of de diffuser plate van de premium.
3
Masseer de kip goed in met je favoriete kruidenrub. Doe dit ook onder de vleugels.
4
Vervolgens gaan we de kip op het spit binden. Zorg ervoor dat de kip goed stevig vast zit en niet gaat schuiven. De beide 'prikkers' plaatsen we dan ook tegengesteld.
5
Ook de vleugels kan het beste even binden, aangezien deze snel verbranden (zoals je op de foto's ziet, zijn wij dat vergeten :-P).
6
Stop de spit in het motortje en plaats het deksel op de BBQ. De punt van het spit gaat in het motortje.
7
Maak ondertussen de mango laksaus. Doe dit door de ingrediënten voor de laksaus te mixen in een blender. Let op en gooi niet alles gelijk in de blender. Proef tussendoor en zodat je nog bij kan sturen.
8
Maak twee bakjes met de saus. Één om te lakken en één om als saus bij de kip te serveren.
9
Laat de kip nu lekker rustig draaien, na een half uur gaan we de kip insmeren met de laksaus. Dit zorgt voor een lekkere sticky kip van het spit.
10
Nu het deksel toch van de BBQ is kan je gelijk de kerntemperduur controleren en kan je inschatten hoelang de kip nog moet draaien. Sluit het deksel weer. Bij 72°C is de kip klaar en mag deze van het spit.
11
Serveer delen van de kip op een bord met een dot van de mango laksaus. Eet smakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_bastiaan_01
Geschreven door Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund