Spinnenkop - het echte 'vergeten vlees' van de BBQ

Dit is echt een stukje vergeten vlees van de BBQ
BBQ-recept-met-vergeten-vlees-spinnenkop

Vergeten vlees

Als BBQ-liefhebber ken je vast al de klassiekers: ribeye, bavette, longhaas… Maar er zijn nog vleesdelen die bijna niemand gebruikt, terwijl ze bomvol smaak zitten. Eén van die pareltjes is de spinnenkop. Een klein, onopvallend stuk rundvlees dat zelfs bij de slager vaak in de worst of filet americain verdwijnt, en dat is zonde! De spinnenkop is een echt butcher’s cut: het soort vlees dat de slager zelf mee naar huis neemt. Waarom? Omdat het sappig, mals én intens van smaak is. En op de BBQ komt dat allemaal perfect tot z’n recht. Hoog tijd dus om dit vergeten stukje rund een plekje op jouw rooster te geven.

Lees introductie
Wat is spinnenkop eigenlijk?

De spinnenkop bevindt zich in de heupholte van het rund, bovenop het heupbot. Het is een klein stuk spierweefsel met een webachtige structuur, vandaar de naam natuurlijk. Omdat het nauwelijks bekend is en er per rund maar twee beschikbaar zijn, zie je het zelden in de winkel. Onze slager (zie volgende alinea) vertelde zelfs dat ze op de slagersvakschool dit mooie stuk vlees in de filet americain moeten draaien, wat zonde!

Slagerij Dros op Texel

Een paar weken geleden was ik op vakantie op Texel met mijn gezin. In Den Burg hadden we op een gegeven moment zin in een broodje. Wij liepen toen bij Slagerij Dros naar binnen om wat te halen. Binnen raakte ik aan de praat met de slager (Simon) en al snel kwam het onderwerp BBQ ter sprake (wat apart :) ). Hij vertelde dat hij de 'Ambassadeur van de spinnenkop' was. Voordat ik de vraag had gesteld wat dat precies is had ik al een mooi stuk vlees in mijn handen. Ik moest en zou dit proberen en laten weten wat ik er van vind. Dat laat ik mij natuurlijk geen 2 keer zeggen. Dus voila, hierbij een recept met een voor mij volledig nieuw stukje vlees! En ik kan je vertellen; het is echt heel smakelijk. Het doet mij denken aan een combinatie van de structuur van longhaas en de smaak van diamanthaas. Subtiel en erg lekker!

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Spinnenkop

Aan de slag

Kookmodus
Spinnenkop - het echte 'vergeten vlees' van de BBQ
1
Bereid je BBQ voor om direct te grillen op 180°C.
2
Trim het vlees waarbij je de harde stukken vet weg haalt. Bestrooi rijkelijk met zout.
3
Leg de spinnenkop rechtstreeks boven de kolen en grill deze ongeveer 4 minuten per kant. Dit is afhankelijk van de dikte van het vlees. Houd voor het gemak een kerntemperatuur aan van 51°C.
4
Na het grillen leg je het vlees apart om te rusten. Na de rustperiode (+/-8 minuten) snijd je het vlees op de draad in dunne plakjes.
5
Eet smakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door

- Peper en Zeezout grof door van Beekum Specerijen
- MEATER Pro door Pro BBQ Shop

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_niels_01
Geschreven door Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund