Sopa borracha - een fusion van boerenjongens met wentelteefjes

Het beste van 2 werelden!
SopaBorracha-brood-pudding-van-de-bbq-dessert

Een verrassend dessert van de BBQ.

Sopa borracha. Het klinkt als een verkouden kameel maar niets is minder waar! Dit gerecht vindt zijn origine in Panama en betekent gekscherend 'dronken soep'. Het is een toetje wat in Panama veelal met feestjes en partijtjes wordt gemaakt. En terecht want het is een heerlijk gerecht wat zich ook uitstekend leent voor een bereiding op de BBQ! Als je het met een Nederlands gerecht moet vergelijken komt het in de buurt van boerenjongens gekruist met wentelteefjes, klassiekers dus!

Lees introductie
Inspiratie voor de Sopa borracha

Wij zijn dit gerecht voor het eerst tegengekomen op een blockparty waar we al eerder over hebben geschreven. Zinvol uitje dus! :) We waren echt verbaasd over de eenvoudige bereiding en geniale smaak! "Dat moeten we ook gaan doen", zeiden we tegen elkaar. Zo gezegd, zo gedaan. We hebben het originele recept naar onze eigen hand gezet en zijn direct aan de slag gegaan met dit heerlijke toetje van de BBQ.

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Karamelsaus
200 ml stroop
150 gram suiker
100 ml water
Overig

Aan de slag

Kookmodus
Sopa borracha - een fusion van boerenjongens met wentelteefjes
1
Meng de rum en port in een schaaltje en doe hier de rozijnen en pruimen (in kleine stukjes) bij zodat deze zich helemaal vol zuigen met de drank. Doe dit een dag van te voren voor het lekkerste resultaat!
2
Snijd het stokbrood in plakjes en meng de eieren, melk, kaneel, vanille en de gesmolten roomboter door elkaar. Stop hier het stokbrood bij en laat dit een kwartier staan zodat het brood zich vol zuigt met het beslag.
3
Maak ondertussen de karamelsaus door de stroop, suiker en water al roerend op te warmen op het fornuis. De saus is klaar wanneer de suiker opgelost is.
4
Vet vervolgens de ovenschaal in met wat boter en vul de schaal uiteindelijk met het broodmengsel, de gewelde rozijnen en pruimen en de karamelsaus. Zorg ervoor dat je het gelijkmatig verdeelt. Je kan de saus eventueel ook als laatste toevoegen.
5
Bereid nu je BBQ voor op een temperatuur van ongeveer 180°C.
6
Zet de schaal op de indirecte kant van de BBQ en sluit de deksel. Als je de suiker ziet karamelliseren (bruine kleur en het bubbelt :)) is de sopa borracha klaar!
7
Schep een flinke portie op een bord en serveer met een bolletje vanille-ijs en slagroom! Eet smakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_bastiaan_01
Geschreven door Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund