
Pork belly burnt ends van de BBQ, sinds de zomer van 2017 een ware hit in Nederland. Overal op internet zie je de gerookte buikspek blokjes voorbij komen. En terecht want het is een heerlijke snack van de BBQ. De naam is vrij duidelijk, deze gerookte blokjes worden gemaakt van buikspek. Ondanks dat het een super lekker gerecht is, is het een aftreksel van de klassieke burnt ends die gemaakt worden van de brisket (rundvlees). De blokjes van buikspek zijn eigenlijk een goedkope en simpele variant.
Voor de klassieke burnt ends moeten we naar Kansas City in Amerika. Het mooie is dat de burnt ends hier bij toeval zijn ontstaan. In Nederland kennen we het niet echt maar in Amerika heb je heel veel barbecue-restaurants. Hier kan je als BBQ-liefhebber je hart ophalen. Restaurants die uitsluitend barbecue gerechten serveren. Wanneer gaan we Niels?! Joe's Kansas Bar-B-Que is zo’n restaurant. Daar zijn de burnt ends ontstaan door ‘snij-afval’ van een brisket. Wanneer de brisket uit de smoker kwam, sneed de pitmaster altijd eerst de uiteinden (Ends) van de brisket eraf. De ‘ends’ waren na uren roken door-en-door gaar en helemaal verrookt (burnt). Deze gekarameliseerde en doorrookte stukjes brisket, werden niet goed genoeg bevonden voor de sandwich en waren dus ‘over’. De klanten die stonden te wachten op hun sandwich mochten deze stukjes dan pakken van de snijplank. Deze ‘ends’ werden zo populair, dat het uiteindelijk een klassieker is geworden. Volgens hen bestaan er ook geen andere burnt ends dan die van de brisket. Zij zeggen dan ook stellig; laat je niet gek maken, pork belly burnt ends bestaan niet want het is niet van rundvlees! Misschien hebben ze gelijk maar ondertussen is het al zo ingeburgerd in Nederland dat wij de variant van buikspek ook gewoon pork belly burnt ends noemen.
In mijn zoektocht naar het verhaal achter de burnt ends kwam ik ook deze video tegen. Waarin Susie Bulloch laat zien hoe je burnt ends van brisket maakt. Hierin heeft ze het over ‘meatcandy’. Omdat de Kansas city stijl van burnt ends door de barbecuesaus erg zoet is. Geniale term toch?! Het klopt ook echt. De pork belly burnt ends die wij maken zijn zo heerlijk zoet en doorrookt dat het gewoon snoep van varkensvlees is!
Eigenlijk lijkt het heel erg veel op de 3-2-1 methode die we hanteren met onze spareribs. We roken namelijk eerst het buikspek en daarna garen we het door in de BBQsaus. Je kan het buikspek in zijn geheel roken en daarna in stukjes snijden of al kleine stukjes roken. Wij hebben voor het laatste gekozen zodat je meer rooksmaak hebt. Wij hebben ook een groentekorf gebruikt, zodat de stukjes niet tussen het rooster kunnen vallen.
De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.
Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.



Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.