
Dit was voor mij toch zo'n bucketlist dingetje. Ik heb deze bereiding al eens vaker voorbij zien komen maar werd nu helemaal getriggerd door een aflevering van Chef's table. In de derde aflevering wordt Francis Mallmann gevolgd en bereidt hij o.a. een vis in zout. Als ik dat dan zie wil ik dit ook gelijk gaan maken en het mooie is, je hebt er bijna niets voor nodig. Alleen maar verse vis, ei, zeezout en vuur!
Als ik dan zoiets in mijn hoofd heb deel ik dat gelijk met iedereen. In mijn enthousiasme vertel ik dan hoe gaaf ik die bereiding vind. Zo sprak ik op een feestje ook met vriend Joel. Joel is visspecialist en ook zo'n enthousiasteling. Hij zei gelijk; 'Bas dat lijkt mij ook super gaaf en lekker, weet je wat we doen: ik regel een mooie red snapper voor je en jullie gaan die in zout bereiden'. Een week later kwam hij aanzetten met een red snapper van een kilo. Bedankt Kwaliteitsvishandel Korlaar/Brink (elke woensdag, vrijdag en zaterdag te vinden op de markt in Almere)!
In eerste instantie zou je denken dat de vis erg zout wordt maar dat is dus niet het geval! Uiteraard moet je wel uitkijken met het weghalen van de zoutkorst maar als je een goede korst hebt trekt deze niet in de vis. Sommige recepten geven daarom ook aan dat je de schubben moet laten zitten, dat is bij dit recept niet nodig. Lekker schoon laten maken die vis! Het is ook belangrijk dat je de korst aanmaakt met eiwit en niet met water. Als je het zout aanmaakt met eiwit gaat deze mooi stollen en krijg je een harde korst. Wanneer je de korst aanmaakt met ei en water bindt deze minder goed en zal je vis ook zouter zijn. De zoutkorst wordt daarnaast ook minder hard. Het mooie aan deze bereiding is dat je door de zoutkorst een oven creëert. De vis wordt gelijkmatig gegaard binnen de zoutkorst en alle smaken kunnen niet ontsnappen. Je krijgt dus een super smaakvolle vis.
De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.
Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.



Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.