Porchetta, Italiaans buikspek van de BBQ

Deze Italiaanse klassieker wil je echt een keer gemaakt hebben!
BBQ-recept-Italiaanse-porchetta-van-het-spit
In samenwerking met:

Bijzonder populair Italiaans recept

Porchetta, dit gerecht zie je vrijwel in elke stad in Italië. Elke streek heeft ook zijn eigen receptuur zodat hij overal net even wat anders proeft. Het verschil zit hem dan vooral in het gebruik van de verse kruiden zoals venkel of rozemarijn. Onze variant is een combinatie van verschillende recepturen. Wij noemen het dan maar de Spakenburgse variant! ;)

Lees introductie
Speenvarken

In Italië maken ze porchetta van een bijna heel speenvarken. Dit hebben wij niet gedaan. Wij hebben een smaakvol onderdeel van het varken gebruikt namelijk de buik. Deze heeft enorm veel smaak door het vet en wij hebben de huid (lees: zwoerd) er op laten zitten. Dit wordt door het roosteren mega krokant. Dan heb je dus heerlijk gekruid vlees met een echt krokant korstje, waanzinnig lekker!

Vlees aan het spit

Wat wij wel gelijk hebben gehouden aan de originele bereiding is het gebruik van het spit. Door het spit wordt de porchetta overal evenredig gegaard. Dit versnelt de bereidingstijd maar zorgt dus ook dat de zwoerd echt op alle plekken lekker crispy wordt, en dat is natuurlijk precies wat je wilt. Heb je nou geen spit, geen probleem, je bent alleen iets drukker omdat je de rollade telkens moet draaien om hetzelfde knapperige resultaat te krijgen. De porchetta is dus een Italiaanse varkensrollade. Hij staat bekend om de mooie tekening van de verse kruiden in de binnenkant van het vlees. Dit krijg je door de buikspek te vlinderen. Daarmee maak je het vlees overal even dik en heb je op alle plekken evenveel kruiden. Hetzelfde hebben wij al eerder laten zien bij onze andere rollade's: zalmrollade en bavette rollade.

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Aan de slag

Kookmodus
Porchetta, Italiaans buikspek van de BBQ
1
Bereid de BBQ voor om te grillen op 180°C.
2
Leg de varkensbuik met de vleeskant naar beneden op je snijplank. Snijd voorzichtig de zwoerd in tot je net niet het vlees raakt. Dit doen we om de spanning van het vlees te halen. Bestrooi rijkelijk met vers gemalen zout.
3
Draai de buikspek om en 'vlinder' het vlees. Dit betekent dat je het in snijdt om het overal even dik te maken. Zie het als een soort boek die je open klapt (bekijk hier onze video hoe je dit eenvoudig doet).
4
Haal de blaadjes van de verse kruiden en snijd fijn. Vijzel de verse kruiden met olie tot je de structuur krijgt van een tapenade. Je kan het beste eerst de helft van de kruiden vijzelen en daarna de andere helft. Voeg steeds een beetje meer olie bij als het nodig is.
5
Smeer na het vlinderen het vlees rijkelijk in met het kruidenmengsel en voeg nog wat extra gedroogde Italiaanse kruiden toe.
6
Om de varkensbuik mooi strak op te rollen is het nodig om een stuk zwoerd weg te snijden. Snijd voorzichtig een stuk los en kijk alvast of dit genoeg is wanneer je de buik oprolt (check onze video voor tips). Snijd het overtollige stuk eraf en bind de rollade op met slagerstouw.
7
Je kan dit het beste met z'n tweeën doen. Rijg vervolgens de rollade aan het spit.
8
Hang de spit in de BBQ en zet hem aan. Wij hebben voor deze bereiding 2 kolenmandjes gebruikt zodat de porchetta van twee kanten wordt verwarmd. Dit voorkomt ook dat de porchetta verbrandt.
9
De porchetta is klaar bij een kerntemperatuur van 65°C. Haal de rollade van het spit en laat rusten voor ongeveer 10 minuten.
10
Snijd plakken van ongeveer 1 cm dik en serveer direct.
11
Eet smakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door

- Italiaanse mix door van Beekum Specerijen
- Houtskool door ECHTgoed.
- Weber Master Touch door Weber Nederland

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_bastiaan_01
Geschreven door Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund