Pepernoten van de BBQ - heerlijk avondje van de grill

Het hapje voor sinterklaasavond!
Pepernoten-van-de-bbq-recept

Dit maakt elke sinterklaas tot een feest!

Pepernoten: misschien wel het bekendste strooigoed van Nederland. Steeds vroeger in het jaar liggen de pepernoten al in de schappen. De zomervakantie is net voorbij en de kruidnootjes vinden al gretig aftrek. Dat is niet zo gek want ze zijn natuurlijk super lekker! Waarom dan wachten tot 5 december? Speculaas eten we tenslotte ook het hele jaar door! :)

Lees introductie
Pepernoot of kruidnoot?

Er is nog wel eens verwarring rondom de naam pepernoot. Van oorsprong is de pepernoot een koekje met een onregelmatige vorm en een fijne anijssmaak, vergelijkbaar met taai taai. Dit zijn ook de wat grotere brokjes. Door de jaren heen heeft echter de kruidnoot min of meer de naam van pepernoot overgenomen. Terwijl dit de bekende brosse speculaaskoekjes (bolletjes) zijn. In de volksmond noemen we een kruidnoot dus een pepernoot. Eigenlijk maken we nu dus kruidnoten van de barbecue.

Avonturieren

Wij vinden het leuk om te experimenteren met gerechten op de BBQ. Waarom dus geen kruidnoten van de BBQ? Het maken van kruidnoten is namelijk super makkelijk. Er valt ook heel goed mee te experimenteren. Naast de traditionele kruidnoot hebben wij bijvoorbeeld ook een versie gemaakt met een beetje cacao. Deze zijn niet te versmaden!

Funfact

het strooien van snoepgoed (met chocolade munten bijvoorbeeld) komt uit de legende van Sint Nicolaas waarbij de sint met munten strooide om een drietal meisjes van een bruidsschat te voorzien en hiermee voorkwam dat ze in de slavernij belandden.

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Overig

Aan de slag

Kookmodus
Pepernoten van de BBQ - heerlijk avondje van de grill
1
Meng het meel, fijne basterdsuiker, speculaaskruiden en het zout door elkaar. Kijk uit met het zout. Het mag natuurlijk niet overheersen. Wij hebben minder dan een mespunt toegevoegd.
2
Een keer draaien of de zoutkorrels die nog in de molen zitten is prima. En snijd de boter in kleine stukjes.
3
Voeg de melk en boter toe aan het mengsel en kneed er een samenhangend deeg van. Wij hebben het deeg in tweeën verdeeld en hebben aan één deeg nog 1 grote theelepel cacao toegevoegd. Als je dit doet, meng het deeg dan nog even goed door.
4
Maak de barbecue klaar om indirect te barbecueën op ca. 200 graden.
5
Leg de steen alvast op de BBQ maar zorg ervoor dat er géén kolen onder de steen liggen. Wanneer de steen té heet is, verbranden de kruidnoten.
6
Vorm vervolgens kleine balletjes van het pepernotendeeg. De pepernoten gaan rijzen (worden groter) in de BBQ dus maak ze niet te groot (ca. 1 cm in doorsnede). Leg eerst wat bakpapier op de steen en daarna de pepernoten. Sluit vervolgens het deksel.
7
Kijk na 15 minuten hoe de pepernoten ervoor staan. Na ongeveer 25 minuten zijn de pepernoten klaar! Laat ze even afkoelen dan worden ze lekker krokant.
8
Eet smakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_bastiaan_01
Geschreven door Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund