Oma's gehaktballetjes in salsa rossa - authentiek Italië op je bord!

Want wie kookt er nou zo lekker als je eigen oma?
Gehaktballetjes-recept-in-salsa-rossa

Hiermee haal je Italië in huis.

Gehaktballetjes in tomatensaus, je kent ze wel. Van een verjaardag of in jouw favoriete tapasrestaurant. Sowieso heeft de gehaktbal een monumentale waarde in Nederland. Iedereen heeft zijn eigen recept of eet de lekkerste ballen bij zijn/haar oma. Zelfs de woensdag is geclaimd door gehakt (gehaktdag duh ;)), dat zegt wel iets. Natuurlijk maak jij onze smeuïge gehaktbal regelmatig en misschien noem je deze zelfs in één adem met die van jouw oma. Na vandaag kan je nog een derde aan dit rijtje toevoegen. Want deze gehaktballetjes smaken hemels.

Lees introductie
Italiaanse balletjes

Afgelopen jaar was er een Italiaanse jongen in Masterchef Australië die gehaktballetjes maakte in tomatensaus. Elke aflevering maakte hij wel iets wat hij van zijn oma had geleerd. Zo ook in deze aflevering. Na een super enthousiaste jury, werd ik ook erg nieuwsgierig. Ik heb gelijk het het recept opgezocht en ben de keuken in gegaan. Nou ik kan je gelijk vertellen, deze gehaktballetjes wil je proeven. Door riblappen gehakt en varkensgehakt te gebruiken zijn deze gehaktballetjes super smeuïg. Door ze ook nog eens te roken en te grillen op de BBQ geef je ze zelfs nog een extra smaakdimensie mee. De pittige salsa rossa die je erbij serveert maakt het feestje helemaal af! Ik heb overigens wel een eigen draai aan het recept gegeven.

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Italiaanse gehaktballetjes

Aan de slag

Kookmodus
Oma's gehaktballetjes in salsa rossa - authentiek Italië op je bord!
1
We beginnen met het voorbereiden van de BBQ. Maak deze gereed om te grillen 150°C.
2
Vul een schaal of bakje met de melk. Haal de korsten van het brood en laat het brood in de melk weken. Ondertussen gaan we de ui, knoflook en peterselie fijnsnijden. Houdt alles na het snijden apart.
3
Wij hebben de ui en knoflook gefruit op de bakplaat van Weber. Uiteraard kan je dit ook gewoon in een pan doen. Fruit de gesnipperde ui tot deze glazig wordt, voeg dan pas de knoflook toe zodat deze niet verbrand. Laat de ui en knoflook afkoelen in een schaaltje.
4
Voeg vervolgens de geweekte broodjes (dus niet de melk), het gehakt, de peterselie, Parmezaanse kaas, ei en de afgekoelde ui en knoflook toe aan een grote kom. Meng alles goed door elkaar en voeg nog peper en zout toe. Maak nu kleine balletjes, wij konden er zo'n 25 van maken.
5
Leg een paar blokjes hout tussen de kolen en leg de balletjes in de indirecte zone van je BBQ. Laat je niet misleiden door de foto, dit is namelijk ook indirect. Er zit een diffuser plate tussen de kolen en rooster die zorgt voor een volledig indirecte oppervlak. Sluit het deksel en wacht geduldig met een lekker drankje on the side.
6
De balletjes zijn klaar bij een kerntemperatuur van 70°C.
7
Serveer met salsa rossa. Eet smakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door

- Weber Master Touch Premium door Weber NL
- Bakplaat door Weber NL

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_bastiaan_01
Geschreven door Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund