Mayonaise steak van de BBQ

Perfect gegrild met een verrassend romige mayonaisekorst!
Mayo-steak-grillen

Mayonaise steak van de BBQ

Ken jij de mayonaise steak (of mayo seared steak)? Als er een gerecht in ons online algoritme vast zit (thanks Roel (Pitmaster X)) is het deze wel. Dagelijks zien we vele filmpjes van grote steaks die worden ingesmeerd met een laag mayonaise en dan op hoge temperatuur worden gegrild. Wat er dan gebeurt lijkt op een soort magie: er ontstaat een prachtige goudgele korst op de steaks. Zo eentje waarbij het water direct in je mond loopt. En als het zo vaak wordt getoond moet het wel waar zijn toch? Dat gaan we testen in dit recept.

Lees introductie
Gasbarbecue

We gaan de mayonaise steak bereiden op de Napoleon Freestyle 424, een gasbarbecue. Maar eentje met een speciale feature: de Sizzle zone. Met deze aparte zijbrander kan je enorm hoge temperaturen bereiken (meer dan 600°C!). Ideaal dus voor het grillen van deze unieke steak.

Waarom vlees insmeren met mayonaise?

‘Waarom de mayonaise?’, horen we je denken. Nou, het geheim zit hem in de ingrediënten in de mayonaise. Mayonaise bevat veel olie en eiwit (in onze variant) en deze combinatie geven die mooie korst. Wees overigens niet bang dat je steak naar mayonaise gaat smaken door deze bereiding. De smaak van de mayonaise zal grotendeels verdwijnen door het afgrillen op hoge temperatuur, wat vooral overblijft is een mooie steak met grillmarks om je vingers bij af te likken. Daarnaast geef je de steak wel een romig mondgevoel mee, en om dit nog spannender te maken hebben wij een paar theelepels sambal toegevoegd. Met deze combinatie krijg je echt een romige steak met een lekker pitje erin.

Welke steak is het beste?

Voor ons recept van de mayonaise steak gebruiken wij ribeye. Dit vinden wij denk ik toch wel de lekkerste steak. Mooi gemarmerd vlees, lekker vetje (maar niet teveel). Je ziet daarentegen voor de mayonaise steak ook entrecote voorbijkomen. Die kan je zeker ook gebruiken maar onze slager had mooie Black Angus ribeye in de aanbieding. Maar, probeer het ook eens met een diamanthaas of bavette. Dit kan ook zeker.

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Aan de slag

Kookmodus
Mayonaise steak van de BBQ
1
Bereid je BBQ voor om indirect te grillen op 180°C. Kruid de steak met de SPG kruidenmix en laat even kort op temperatuur komen. Bereid intussen van de pittige mayonaise voor door de mayonaise met de sambal te mengen. Proef tussendoor of deze goed op smaak is.
2
Leg de steak op de BBQ, sluit het deksel en gril deze indirect tot een kerntemperatuur van 48°C.
3
Als de steak de gewenste kerntemperatuur heeft halen we hem van de BBQ en smeren we deze ruim in met de pittige mayonaise.
4
Stook je BBQ flink op om direct te grillen op 220°C of steek de, net als in ons geval, de Sizzle zone aan.
5
Gril de mayonaise steak ongeveer 1 minuut per kant. Pas hierbij op met vlammen (de olie gaat lekken). De mayonaise moet niet verbranden, enkel krokant worden. Dus beweeg heen en weer.
6
De mayonaise steak is klaar bij een kerntemperatuur van 53°C. Laat hem even rusten voordat je hem rustig op de draad aan snijdt. Eet smakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Napoleon.
De volgende artikelen in dit artikel zijn gesponsord.
- De Napoleon Freestyle 425 door Napoleon
- De SPG salt peper garlic door Van Beekum Specerijen
Dit recept en fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. NEem voor de mogelijkheden contact met ons op

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_niels_01
Geschreven door Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund