
Ken jij de mayonaise steak (of mayo seared steak)? Als er een gerecht in ons online algoritme vast zit (thanks Roel (Pitmaster X)) is het deze wel. Dagelijks zien we vele filmpjes van grote steaks die worden ingesmeerd met een laag mayonaise en dan op hoge temperatuur worden gegrild. Wat er dan gebeurt lijkt op een soort magie: er ontstaat een prachtige goudgele korst op de steaks. Zo eentje waarbij het water direct in je mond loopt. En als het zo vaak wordt getoond moet het wel waar zijn toch? Dat gaan we testen in dit recept.
We gaan de mayonaise steak bereiden op de Napoleon Freestyle 424, een gasbarbecue. Maar eentje met een speciale feature: de Sizzle zone. Met deze aparte zijbrander kan je enorm hoge temperaturen bereiken (meer dan 600°C!). Ideaal dus voor het grillen van deze unieke steak.
‘Waarom de mayonaise?’, horen we je denken. Nou, het geheim zit hem in de ingrediënten in de mayonaise. Mayonaise bevat veel olie en eiwit (in onze variant) en deze combinatie geven die mooie korst. Wees overigens niet bang dat je steak naar mayonaise gaat smaken door deze bereiding. De smaak van de mayonaise zal grotendeels verdwijnen door het afgrillen op hoge temperatuur, wat vooral overblijft is een mooie steak met grillmarks om je vingers bij af te likken. Daarnaast geef je de steak wel een romig mondgevoel mee, en om dit nog spannender te maken hebben wij een paar theelepels sambal toegevoegd. Met deze combinatie krijg je echt een romige steak met een lekker pitje erin.
Voor ons recept van de mayonaise steak gebruiken wij ribeye. Dit vinden wij denk ik toch wel de lekkerste steak. Mooi gemarmerd vlees, lekker vetje (maar niet teveel). Je ziet daarentegen voor de mayonaise steak ook entrecote voorbijkomen. Die kan je zeker ook gebruiken maar onze slager had mooie Black Angus ribeye in de aanbieding. Maar, probeer het ook eens met een diamanthaas of bavette. Dit kan ook zeker.
De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.
Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.





Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Napoleon.
De volgende artikelen in dit artikel zijn gesponsord.
- De Napoleon Freestyle 425 door Napoleon
- De SPG salt peper garlic door Van Beekum Specerijen
Dit recept en fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. NEem voor de mogelijkheden contact met ons op
Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.