
Ik vind het erg leuk om vlees, vis of groenten op verschillende manieren te bereiden. We kennen allemaal het keurig grillen van de saté of worstjes op de BBQ, maar er is zoveel meer dan enkel het (veelal te lang) dichtschroeien van je vlees. In dit recept beschrijf ik een van de alternatieven: Caveman–style BBQ! De naam zegt het al: barbecueën als een oermens. Het enige wat je in principe nodig hebt is een stapel gloeiende (houts)kolen. Dus geen rooster of iets dergelijks!
Een perfect stuk vlees voor de caveman-style is longhaas. Dit prachtige stuk vlees vind je in het midden van de koe, tussen de longen. Deze spier zorgt, zoals de naam al suggereert, voor de beweging van de longen. Het is dan ook een echt stuk ‘werkvlees’. Dit betekent een heerlijke smaak, maar je moet er wel wat meer op kauwen dan bijvoorbeeld ossenhaas (wat nauwelijks ‘gewerkt’). Longhaas valt bovendien, net als bavette onder de categorie 'vergeten vlees'.
Door de makkelijke bereidingswijze is dit gerecht ook geschikt om voor een grotere groep mensen te maken. Voor jullie beeldvorming: wij hebben dit gerecht gemaakt tijdens een bedrijfsfeest voor ongeveer 130 mensen! Bij dit feest draaide het om het ‘oer-gevoel’. Denk hierbij aan drinken uit pullen en vlees dat vanaf houten planken werd geserveerd. Kortom caveman-style en longhaas was een ideale match voor dit feest. We hebben daarom ook gekozen voor omgebouwde olietonnen als BBQ in plaats van de wel bekende ketelbarbecue, echt het grove werk dus!



Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.