
Lamsballetjes met harissa, wat een ontdekking. Ze zijn mals, sappig en wat een heerlijke smaakcombinatie. Ik kwam op het idee voor deze gehaktballetjes dankzij de Bakkerszonen (Broodcafe/bakkerij in Amsterdam). De Bakkerszonen hebben namelijk een lamsbroodje in hun assortiment en je raadt het al: dat broodje smaakt naar meer! Het is eigenlijk een variant op het bekende saucijzenbroodje alleen dan gevuld met lamsvlees en harissa.
Voor de gehaktballetjes hebben wij lamsschouder gebruikt omdat dit stuk van het lam veel vet bevat. We hebben juist voor een stuk met veel vet gekozen omdat lamsvlees van zichzelf mager is. Het vet zorgt namelijk voor een mals en sappig gehaktballetje en dat is wat we willen! Als je zelf geen vleesmolen hebt, kan je natuurlijk ook gewoon lamsgehakt gebruiken. Ga je net zoals wij zelf gehakt draaien, houdt er dan rekening mee dat er een bot in de lamsschouder zit.
Dankzij het lamsbroodje bij de bakker weet ik nu wat harissa is. Ik had er namelijk nog nooit van gehoord. Maar harissa is een soort sambal die veel in Noord-Afrikaanse landen gegeten wordt. Je kan harissa ook gewoon in de supermarkt kopen. Alleen is de structuur in deze potjes erg fijn. Voor dit gerecht is het lekkerder als je een grove structuur hebt. Overigens is een saus zelf vers maken altijd lekkerder! Dankzij wat proeven, testen en wat tips van de Bakkerszonen hebben we de harissa gemaakt op basis van paprika. Normaal gesproken wordt de harissa vooral op basis van pepers gemaakt, alleen willen we niet dat de pittigheid gaat overheersen.
Wij hebben de harissa gemaakt in een Dutch Oven maar je kan de saus ook perfect maken op het fornuis. Het recept voor de harissa kan je lezen. Let op, de saus moet 2 uur opstaan!
De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.
Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.


Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.