Kipkerrie Sandwich van de BBQ - met sappige pulled chicken

Maak je klaar om te roken, stoven en pullen
Kipkerrie-sandwich-recept-van-de-bbq
In samenwerking met:

Waar denk jij aan bij kipkerrie salade?

De kans is aan een broodje bij de benzinepomp of aan een feestje bij familie. Ondanks dat er niets Nederlands aan kerrie is, is de kipkerrie salade een klassieker in de Nederlandse keuken. Kijk maar is in de supermarkt hoeveel merken er te koop zijn. Zelf ben ik ook echt fan, het liefst met een beetje pit erin. Maar hoe maak je nou kipkerriesalade? Het is dus super simpel. In dit recept laten wij zien hoe je zelf eenvoudig kipkerrie salade kan maken. Uiteraard maken wij dit recept op de BBQ maar je kan eventueel (geen idee waarom?!) het ook in de oven bereiden. Let op, na het lezen van dit recept, haal jij nooit meer kipkerrie in de supermarkt. Want met dit kipkerrie sandwich recept gaat er een wereld voor je open.

Lees introductie
Smokey kipkerrie salade

Wat deze kipkerrie sandwich zo bijzonder maakt, is de combinatie van barbecue-rooksmaak met de vertrouwde romige kerriesmaak. De pulled chicken is sappig en zacht, terwijl de saus zorgt voor balans tussen kruidig, fris en licht zurig. Een vleugje rook maakt het net wat dieper en spannender dan een standaard kipkerriesalade. De sandwich fleuren we nog wat op met bosui en peterselie. Zoooo lekker.

Kip roken, stoven en pullen

Voor dit kipkerrie recept gaan we dus verschillende technieken gebruiken; roken en stoven. De kipdijen roken we eerst indirect op lage temperatuur, zodat ze langzaam garen en een mooie rooksmaak krijgen. Daarna gaan ze in de Dutch Oven met een scheutje kippenbouillon, om in een gesloten omgeving verder te stoven tot ze boterzacht zijn. Zodra de kip makkelijk uit elkaar valt, mengen we de pulled chicken met een zelfgemaakte saus op basis van mayonaise en kerrie. Deze bereidingswijze geeft je maximale smaak, zonder ingewikkelde stappen of marinades. Het resultaat? Een onweerstaanbare kipkerrie sandwich met BBQ-karakter.

Roken op een gas BBQ

Wij roken de kippendij op een gasbarbecue, de Phantom Rogue van Napoleon. Om hierop te roken gebruiken wij een smokersbox. Deze plaats je op een warmteverdeler waardoor het rookhout gaat smeulen. Belangrijk is wel, dat je de brander eronder uitzet of heel laag draait. Wanneer de smokersbox te heet wordt, verbrand het hout te snel. Het is dus even spelenderwijs aanvoelen hoe je het beste kan roken.

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

BBQ kerrie rub
Kerriesaus
Pulled chicken, 4 personen
Overig

Aan de slag

Kookmodus
Kipkerrie Sandwich van de BBQ - met sappige pulled chicken
1
Bereid de BBQ voor om te de kippendij te roken. Wij doen dit op 150°C.
2
Ondertussen gaan we alvast de kerriesaus maken. Snijd de verse peterselie fijn en meg samen met de mayonaise, mosterd, witte wijn azijn en kerriepoeder tot een gladde saus. Proef of je de saus al lekker vindt. Eventueel kan je bijvoorbeeld nog wat meer mayonaise toevoegen. Zet apart.
3
Maak de BBQ kerrie rub door de kerriepoeder, paprikapoeder, zout, peper en knoflookpoeder goed te mengen. Voor het beste resultaat gebruik je een vijzel.
4
Kruid de kippendij met de kipkerrie rub en dek af met folie tot de BBQ op temperatuur is.
5
Leg een paar chunks rookhout in de BBQ. Wij hebben voor onze gasbarbecue een smokersbox gebruikt. Hierin kan je snippers of chunks doen. Wij kiezen voor chunks, die branden wat langer.
6
Leg de kippendij in de indirecte kant van de BBQ. We roken de kip een half uurtje. Zorg ondertussen er alvast voor dat de kippenbouillon heet is.
7
Leg de kippendij in de Dutch Oven met de hete kippenbouillon. Sluit het deksel. Je wilt dat de dijen gaan stoven. Houd de temperatuur van de BBQ dus in de gaten, het kan zijn dat je deze iets hoger wilt. Dit hangt ook af van de positie van de Dutch Oven. Wij houden in onze opstelling ongeveer 150-180°C aan.
8
Wanneer de kip uit elkaar begint te vallen mag de Dutch Oven van de BBQ. Laat de kip even rusten en snijd ondertussen dikke plakken van het brood en snij de bosui en rode peper in ringetjes. Leg apart
9
Pull de chicken in grove stukken en meng de kerriesaus er goed door.
10
Serveer op een dikke snee brood met de bosui en rode pepertjes.
11
Eet smakelijk, en geniet van de kipkerrie sandwich!
Mede mogelijk gemaakt door

De volgende artikelen in dit artikel zijn gesponsord:
- Napoleon Phantom Rogue door Napoleon
- Kerriepoeder door  Van Beekum Specerijen
- Kippendij door mr. Fillet
- MEATER Pro door Pro BBQ Shop
- Rookhout door Grillking.nl

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_bastiaan_01
Geschreven door Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund