Kip Wellington met truffeljus - geweldige variant op de bekende klassieker!

De klassieke wellington alleen dan met kipfilet
Kip wellington met truffeljus
In samenwerking met:

Een van de bekendste gerechten tijdens de feestdagen is wel de Beef Wellington.

Natuurlijk heb je ons Beef Wellington recept al eens gemaakt, maar wist je dat je er ook een heerlijke variant van kan maken met kip?! In dit recept geven wij de klassieke Wellington een twist en maken een kip Wellington met truffeljus. Als je dit gerecht proeft, had je gehoopt dat je dit eerder had ontdekt. De zachte smaak van de kipfilet in combinatie met de hartige shiitake en aardse truffeljus is voor elkaar gemaakt. Serveer er een zachte rode wijn bij en je bent een koning te rijk.

Lees introductie
Plancha en pizzasteen

De kip Wellington bereiden we in de BBQ op een plancha en pizzasteen. Op de plancha grillen we de kipfilet kort aan, dit zou ook kunnen op het rooster of in een pan. De pizzasteen is wel noodzakelijk, zodat het bladerdeeg ook goed gelijkmatig gegaard kan worden.

Kip Wellington variatie

In dit recept blijven we dicht bij de klassieker. Maar we veranderen wel de samenstelling van de paddenstoelen mix (duxelles). Voor extra diepe smaak gaan wij voor de shiitake. Dit zorgt voor nog meer aardse en nootachtige smaaktinten. Dat past weer perfect bij de truffeljus.

Hartige umami bom

De smaak van een beef / kip wellington kan je omschrijven als hartig en aards. Deze smaak wordt ook wel umami genoemd. Umami zorgt voor een hartige smaak, door dit smaakprofiel blijf je eten. Zo lekker is dat. Nu heeft truffeljus ook de umami smaak en past het perfect bij dit gerecht. En laat je alsjeblieft niet afschrikken door het woord ‘truffel’, want de truffelsmaak in deze jus is heel subtiel. Meerdere mensen in mijn omgeving die niet van truffel houden, vinden deze jus geweldig.

Truffeljus van tapenade

De jus maken we van een truffeltapenade. Deze kan je van veel merken kopen, let even goed op de ingrediënten achterop het etiket. Veel tapenades bevatten voor meer dan 95% champignons en maar 5% of minder truffel. Dit verklaart dan ook vaak het prijsverschil. De variant die wij hebben gebruikt heeft een hoger percentage truffel waardoor de smaak goed naar voren komt.

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Kip Wellington
3 tl SPG
80 gram proscuitto
100 gram shiitake
3 takjes tijm
1 stuks sjalot
3 tenen knoflook
2 stuks eigeel
Truffeljus

Aan de slag

Kookmodus
Kip Wellington met truffeljus - geweldige variant op de bekende klassieker!
1
Allereerst maken we de BBQ gereed om te indirect en direct te grillen op zo'n 180°C. Leg direct de gietijzeren plancha of skillet in de BBQ zodat die goed heet is straks.
2
Snijd vervolgens de sjalot, knoflook en shiitake fijn. Leg apart en rits ook de tijm alvast in een schaaltje. Je kan ook alvast de sjalot en knoflook voor de jus snijden. Zet die wel apart van de rest.
3
Splits de eieren en klop het eigeel op, hiermee smeren we het bladerdeeg straks in.
4
We starten met het maken van de duxelles oftwel de paddenstoelen mix. Doe wat olie op de bakplaat of in een pan en voeg de sjalot, champignons, knoflook en tijm toe. Bak dit een kleine 10 minuten tot alles gaar is. Leg apart en laat op een plat bord afkoelen.
5
Smeer de bakplaat weer wat in met olie en kruid de kipfilets met de SPG kruiden. Bak of grill vervolgens de kipfilets even kort aan zodat ze een mooie kleur hebben.
6
Haal direct de plancha van de BBQ en leg de pizzasteen in de BBQ en sluit het deksel.
7
Na gaan we de wellington maken. Leg vershoudfolie op je werkblad en daarop 2 banen van de plakjes prosciutto. Wij hadden ongeveer 18 plakjes.
8
Verdeel de afgekoelde duxelles met een handje paneer over de prosciutto en leg daarop de twee kipfilets. Spiegel de filets zodat ze mooi op elkaar passen. Rol nu met behulp van de vershoudfolie de rol strak op.
9
Pak de plak bladerdeeg en snijd net iets groter dan dat de rol is. Van het bladerdeeg dat over is, kan je leuke vormpjes snijden. Smeer de rand van het bladerdeeg in met een klein beetje eigeel, hierdoor plakt het beter aan elkaar.
10
Haal het vershoudfolie van de kipfilet rol en leg op het bladerdeeg. Rol nu het bladerdeeg er strak omheen. Druk de randjes nog even aan met een vork.
11
Plak de vormpjes op de wellington en smeer alles in met eigeel. Leg een velletje bakpapier op de pizzasteen en daarop de kip wellington en sluit het deksel.
12
Tijdens de bereiding van de kip Wellington gaan we de truffeljus maken. Wil je het uitgebreide recept lezen? Check dan hier ons recept.
13
Fruit de sjalot in 1 el roomboter in een pannetje. Wanneer de sjalot glazig wordt, voeg je de knoflook en 3 tl truffeltapenade toe. Even kort mee bakken.
14
Voeg daarna de bloem toe en laat dit al roerend gaar worden. Voeg dan direct de bouillon toe en laat inkoken tot 50%. Zeef dan het geheel en kook verder in een gewenste dikte.
15
Wanneer de kip wellington een kerntemperatuur van 72 °C heeft bereikt, is de kip wellington klaar. Bij ons duurde dit ongeveer 30 minuten.
16
Snijd een mooie plak van de kip wellington en leg plat op een bordje. Serveer de bordjes uit en schenk op tafel de jus over de bordjes.
17
Eet smakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door

- Napoleon Phontom Roque 425 door Napoleon
- Kruiden en specerijen waaronder SPG door Van Beekum Specerijen

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_bastiaan_01
Geschreven door Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund