Kip tandoori van het spit met frisse yoghurt salsa.

Waan je in India met deze klassieker!
BBQ-recept-kip-tandoori-met-naan
In samenwerking met:

Bel je vrienden en familie maar alvast op, want je kan een BBQ feestje inplannen.

Met dit kip tandoori recept ga je hele hoge ogen gooien. Allereerst omdat de bereiding super leuk is. De kip tandoori bereiden we namelijk op een BBQ rotisserie (spit). De kippen draaien langzaam in het rond en verspreiden een heerlijke geur in je tuin. Zie jij jezelf al zitten met een biertje en je vrienden voor de BBQ? Het ligt natuurlijk aan jouw eigen BBQ maar wij konden op onze Napoleon Rogue Phantom met gemak 3 kippen kwijt. Overigens is een spit niet alleen leuk. Door het gebruik van een spit zorgt het ook voor een gelijkmatige garing en perfect krokante korst. Ideaal dus om een hele kip mee te bereiden. Heb je geen spit, geen probleem. Vlinder dan de kip of gebruik kippendijen. De authentieke smaken van deze kip tandoori recept in combinatie met de BBQ zorgen voor een onvergetelijke Indiase smaakbeleving.

Lees introductie
Klassieke Kip Tandoori

Kip Tandoori is een klassiek Indiaas gerecht dat bestaat uit kip die is gemarineerd in yoghurt en kruiden. Normaliter wordt de kip geroosterd in een kleioven, genaamd de tandoor. Het gerecht is dan ook vernoemd naar de tandoor, die in India al duizenden jaren wordt gebruikt voor het bakken van brood en het grillen van vlees. Helaas hebben wij geen tandoor in huis, dus wij hebben onze versie gemaakt van het spit.

Kip tandoori kruiden mix

Naast de yoghurt wordt de kip tandoori gemarineerd met een mix van kruiden en specerijen. Vooral combinatie van komijn, kruidnagel en kaneel zorgen voor die bekende kip tandoori smaak. Wij houden ervan om zelf kruiden samen te stellen. Voor dit recept hebben wij dat dan ook gedaan. Het voordeel is dat je de mix helemaal naar je eigen hand kan zetten. Wil je dat ook doen? Dan is onze tip: gooi niet alle kruiden direct bij elkaar. Houd je bijvoorbeeld niet zo van komijn? Begin dan met een mespunt in plaats van een theelepel. En vooral heel veel proeven.

Yoghurt dip / salsa

Wij serveren bij dit Kip tandoori recept natuurlijk een naanbrood, maar ook met een Yoghurt dip / salsa. Ik ben er nog niet helemaal uit of het een dip of salsa is. De structuur is namelijk vrij grof, wat het lastig dippen maak. Maar door de grove structuur proef je alle ingredienten goed. Dus noem het zoals je het wilt. Deze dip is in ieder geval heel fris met stukjes komkommer, tomaat en munt. In het geheel past het perfect bij de kip tandoori. Houd je van een beetje pit? Meng er dan nog een rode peper of wat sambal doorheen.

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Kip Tandoori
Frisse yoghurt dip / salsa
Overig

Aan de slag

Kookmodus
Kip tandoori van het spit met frisse yoghurt salsa.
1
Bereid de BBQ voor om te grillen met een spit op ongeveer 175°C. In ons geval hebben wij de achterbrander aangezet. Heb je geen achterbrander, zorg er dan voor dat onder de kip geen warmtebron is. Je wilt dat de kip langzaam en evenredig gaart.
2
Heb je geen spit, bereid dan de kip indirect. Zelf ben ik dan voorstander op de kip te vlinderen.
3
Maak ondertussen de kruidenmix door alle kruiden in de vijzel te mengen.
4
Dep de kip droog en smeer de kip in met de yoghurt. Kruid daarna de kip royaal met de kip tandoori kruidenmix. Wil je geen vieze handen? Gebruik dan een vuilniszak. Stop de kip met de ingrediënten erin en schud de zak goed heen en weer. De kip zal overal goed gekruid zijn.
5
Rijg de kippen vervolgens op het spit en bind vast zodat er geen delen loshangen of dat de kip gaat schuiven tijdens het draaien.
6
Plaats de spit op de BBQ en sluit het deksel. Schenk maar een biertje in want vanaf nu kan je rustig aan doen.
7
Ondertussen kunnen we de yoghurt dip / salsa maken. Snijd alle ingrediënten in kleine stukjes. De tomaat en komkommer mogen best wat grover zijn. Meng alles samen en zet apart.
8
Bak het naanbrood af in de oven net voordat de kip klaar is.
9
De kip tandoori is klaar wanneer de kip een kerntemperatuur van 72°C. heeft bereikt. Snijd de kip in stukken
10
Pluk de kip en serveer op een vers stukje naanbrood met de frisse yoghurt dip.
11
Eet smakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door

De volgende artikelen in dit artikel zijn gesponsord:
- Napoleon Rogue Phantom door Napoleon
- Alle kruiden waaronder komijnzaad gemalen door  van Beekum Specerijen

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_bastiaan_01
Geschreven door Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund