Kip ketjap van het spit - genieten met deze klassieker

De bekende klassieker maar dan van het spit!
kip-ketjap-van-hetspit-op-de-bbq
In samenwerking met:

BBQ to do list!

Deze kip ketjap van het spit kan je direct op je BBQ-to-do-lijst zetten. Dit is zo'n recept dat je maakt voor een groter gezelschap, dan is het dus met elkaar genieten geblazen. Ik vind sowieso een hele kip op een spit al geniaal. Dit neemt me mee naar vroeger waar ik samen met mijn moeder mee ging naar de slager of poelier en daar in zon grote oven tientallen kippen werden gegrild. Die heerlijke lucht die zich verspreidde net voor de winkel, die vergeet ik nooit meer. Voordeel van het spit is natuurlijk de perfecte garing omdat de hele kip gelijkmatig wordt gegaard. En dat resulteert in een knapperig velletje en een waanzinnige smaak.

Lees introductie
Kip op het spit

Wat ook handig is bij het gebruik van een spit is dat als je werkt met een laksaus, zoals de ketjap laksaus van dit recept, de kip zichzelf kan bedruipen. Tip: smeer dan wel tegen de draairichting in! ;) Dit recept hebben wij bereid op de Magnus Comfort van Barbecook. Zij hebben dit jaar een spit ontwikkeld voor deze BBQ, helemaal top natuurlijk!

 

Kip ketjap

Kip ketjap is een van de bekendste Indonesische gerechten. Dat komt door de goede combinatie van malse kip met de kruidige ketjap. Voor dit recept hebben wij ons laten inspireren door onze eigen ervaringen in Indonesië. Wij zijn namelijk beide op Bali geweest en hebben daar misschien wel het lekkerste ooit gegeten. Om de marinade echt BBQproof te maken hebben wij ook een aantal ingrediënten toegevoegd. Onze ketjap marinade is daardoor niet alleen voor kip te gebruiken. Denk ook eens aan kippenvleugels (spoiler?) of varkensvlees!

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Aan de slag

Kookmodus
Kip ketjap van het spit - genieten met deze klassieker
1
Bereid je BBQ voor om indirect te grillen op zo'n 150° met een spit. Wij hebben het houtskool op de Magnus aan de lange kant gelegd. De kip draait dus langs heet houtskool, onder het spit ligt geen houtskool
2
Om het spit op de Magnus te gebruiken, plaats je een extra ring / houder op de BBQ. Let goed op hoe het spit hiermee uitkomt, zodat je de kip straks precies in het midden komt en niet vastloopt op een spijl. Leg eventueel een lekbak in de BBQ met een laagje water. Dit scheelt later een hoop schoonmaakwerk.
3
Rub de kippen en rijg aan het spit en zet deze eventueel vast met wat slagerstouw.
4
Zet de spit met de kippen in de houder en laat deze voor ongeveer 30 minuten draaien.
5
Maak ondertussen de ketjap laksaus door de ketjap, honing, ketchup, sereh, 5 spices, gember, sesamolie, knoflook, sambal en limoensap te mengen tot een glad geheel.
6
Na een halfuur gaan we ongeveer elk kwartier de ketjap laksaus op de kip lakken. Smeer hierbij tegen de draairichting van het spit in, dan druipt de saus over de kip i.p.v. er af.
7
Herhaal het smeren voor ongeveer 1 uur tot de borst een kerntemperatuur heeft van 72°C. De dij mag mag wel rond de 80°C zitten. Haal de kippen voorzichtig van het spit en snijd in deelbare stukken.
8
Garneer met de gesneden bosui en gebakken uitjes. Serveer direct en eet smakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door

- Barbecook Magnus Comfort door Barbecook
FireTech houtskool door Grillking
Beuken rookchunks door Grillking
- Kruiden en specerijen waaronder: Ketjap manis door Van Beekum Specerijen

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_bastiaan_01
Geschreven door Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund