Kalfsbovenbil van de BBQ

Kalfsbovenbil, een mooi stuk vlees waar de rosbief onderdeel van uit maakt.
Kalfsvlees-recept-bovenbil-van-de-bbq

BBQ organiseren

Onlangs werden Bas en ik weer gevraagd om een BBQ te organiseren voor vrienden. Zoals jullie inmiddels wel weten laten we dit niet zomaar aan ons voor bij gaan, want we willen dan graag iets moois op tafel zetten. We dachten in dit geval aan een (runder)rosbief, een prachtig stuk vlees die makkelijk voor een grotere groep te bereiden is.

Lees introductie
Kalfsbovenbil

Tijdens het bestellen werden wij echter gewezen op kalfsbovenbil, een mooi stuk vlees waar de rosbief onderdeel van uit maakt. We hadden beide dit vlees nog nooit bereid maar aangezien we wel van een uitdaging houden, wilden we dit wel klaarmaken op het feestje.

Kalf

De bovenbil van het kalf wordt niet vaak in zijn geheel bereid. Het zijn vooral de losse onderdelen zoals kalfsoester en rosbief die erg bekend zijn. Wij hadden in dit geval een complete bovenbil van ruim 4 kilo! Aangezien wij géén slagers zijn en dus niet weten hoe we de losse onderdelen moeten snijden, hebben wij de bovenbil in zijn geheel bereid. Dit was overigens geen straf! :)

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Aan de slag

Kookmodus
Kalfsbovenbil van de BBQ
1
Haal het vlees zeker een uur van te voren uit de koelkast. Zo’n groot stuk vlees heeft namelijk de tijd nodig om op kamertemperatuur te komen. Maak ondertussen je BBQ klaar om indirect te grillen. Wij hebben tijdens de voorbereiding van de BBQ de ‘minion- menthode’ gebruikt. Dit houdt in dat je met 2 hete briketten de overige briketten aansteekt (dit kan je goed zien op de foto). Op deze manier gaat de temperatuur heel geleidelijk omhoog. Voor de grotere stukken vlees is dit een ideale methode om je temperatuur te controleren. Bij gerechten met een bereidingstijd langer dan 4 uur, gebruiken wij eigenlijk altijd kokosbriketten. Briketten houden warmte namelijk langer vast.
2
Als je BBQ gereed is (1 heet kooltje tussen de koude kolen) leg je het vlees op de indirect kant van de BBQ. We bereiden de bovenbil middels de reverse sear techniek. Oftewel eerst indirect en vervolgens direct. Steek nu een kerntemperatuur in het dikste gedeelte van het vlees en sluit voorzichtig de deksel. Je zal zien dat de temperatuur heel langzaam zal klimmen naar je gewenste temperatuur, in dit geval zo rond de 130 graden. Wees niet gehaast tijdens deze bereiding door bijvoorbeeld het deksel steeds op te tillen, dit gaat ten koste van de temperatuur!
3
Wanneer de bovenbil een kerntemperatuur van 50 graden heeft bereikt gaan we deze nog even af grillen. Wij hebben dit gedaan tot een kerntemperatuur van 53 graden. Wikkel hem daarna in aluminiumfolie om te laten rusten voor zeker een kwartier. De temperatuur stijgt nu nog tot ongeveer 57 graden, kortom prachtig rosé!
4
Snijd dunne plakken op de draad en bestrooi naar smaak met peper en zout. Dit gerecht is overigens perfect te combineren met de courgette met gremolata! Eet smakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_niels_01
Geschreven door Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund