
Als je vaker onze BBQ recepten lees, zie je dat zalm vaak voorbij komt. Dat is natuurlijk niet voor niets. Allereerst worden wij in Spakenburg groot gebracht met gerookte zalm maar daarnaast is het gewoon ook een hele veelzijdige vis. Je kan er qua smaken alle kanten op. Zo zijn er al veel 'keukens' voorbij gekomen. Wij hebben een zalm recept met Italiaanse kruiden, een zalm bon bon vanuit de Franse hoek of wat dacht je van de onze Griekse variatie. Kortom zalm leent zich voor alle soorten smaken en vanaf vandaag voegen we daar de Japanse zalm sandwich aan toe.
De Japanse keuken, ik ben er gek op. Tenminste zo goed als ik die keuken ken. Laat ik het anders zeggen, ik ben gek op sushi. De smaak van wasabi, furikake en sojosaus in combinatie met verse vis is hemels. En als dat met verse vis lekker is, dan moet dat ook lekker zijn met gerookte vis toch? Nou ik kan je verzekeren dat deze smaken ook hand in hand met gerookte zalm gaan. De zilte smaak uit de furikake, het zout van de soja en de pit uit de wasabi maken er een bijzonder lekkere geheel van. Oftewel een heerlijke Japanse zalm sandwich.
- Zorg ervoor dat je furikake altijd in huis hebt. Deze Japanse kruidenmix van o.a. zeewier en wasabi is een gamechanger. Sowieso verkrijgbaar bij de Sligro.
- De lekkerste wasabi mayonaise die te koop is, is van Kewpie (#nospon). Ik heb wel eens andere gekocht, maar dat was echt drama. Kan je er niet aan komen, meng dan mayonaise met wasabipasta.
- Probeer eens Tomasu sojasaus. Deze wordt verbouwd in Nederland en heeft een lichte pit erin, super lekker. (#nospon)
Voor dit recept gaan we de zalm nat pekelen, dit doen we met water en fijn keukenzout. Wij houden altijd de vuistregel van 100 gram zout op 1 liter water, je hebt dan de ideale zoutverhouding. Wij pekelen zalm ongeveer 40 minuten. Korter of langer kan natuurlijk ook maar dit hangt ook van je eigen smaak af.
De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.
Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.







- Zout extra fijn door van Beekum Specerijen.
Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.