Japanse zalm sandwich met warm gerookte zalm

Ontdek de waanzinnige smaken uit de Japanse keuken
Warm-gerookte-zalm-sandwich-recept

Laat je verrassen door dit zalmrecept met een Japanse twist.

Als je vaker onze BBQ recepten lees, zie je dat zalm vaak voorbij komt. Dat is natuurlijk niet voor niets. Allereerst worden wij in Spakenburg groot gebracht met gerookte zalm maar daarnaast is het gewoon ook een hele veelzijdige vis. Je kan er qua smaken alle kanten op. Zo zijn er al veel 'keukens' voorbij gekomen. Wij hebben een zalm recept met Italiaanse kruiden, een zalm bon bon vanuit de Franse hoek of wat dacht je van de onze Griekse variatie. Kortom zalm leent zich voor alle soorten smaken en vanaf vandaag voegen we daar de Japanse zalm sandwich aan toe.

Lees introductie
Zalm met smaken uit Japan

De Japanse keuken, ik ben er gek op. Tenminste zo goed als ik die keuken ken. Laat ik het anders zeggen, ik ben gek op sushi. De smaak van wasabi, furikake en sojosaus in combinatie met verse vis is hemels. En als dat met verse vis lekker is, dan moet dat ook lekker zijn met gerookte vis toch? Nou ik kan je verzekeren dat deze smaken ook hand in hand met gerookte zalm gaan. De zilte smaak uit de furikake, het zout van de soja en de pit uit de wasabi maken er een bijzonder lekkere geheel van. Oftewel een heerlijke Japanse zalm sandwich.

Welke wasabi mayo, furikake en sojasa heb je nodig?

- Zorg ervoor dat je furikake altijd in huis hebt. Deze Japanse kruidenmix van o.a. zeewier en wasabi is een gamechanger. Sowieso verkrijgbaar bij de Sligro.
- De lekkerste wasabi mayonaise die te koop is, is van Kewpie (#nospon). Ik heb wel eens andere gekocht, maar dat was echt drama. Kan je er niet aan komen, meng dan mayonaise met wasabipasta.
- Probeer eens Tomasu sojasaus. Deze wordt verbouwd in Nederland en heeft een lichte pit erin, super lekker. (#nospon)

Pekelen van de zalm

Voor dit recept gaan we de zalm nat pekelen, dit doen we met water en fijn keukenzout. Wij houden altijd de vuistregel van 100 gram zout op 1 liter water, je hebt dan de ideale zoutverhouding. Wij pekelen zalm ongeveer 40 minuten. Korter of langer kan natuurlijk ook maar dit hangt ook van je eigen smaak af.

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Aan de slag

Kookmodus
Japanse zalm sandwich met warm gerookte zalm
1
We starten met het pekelen van zalm. Meng 50 gram keukenzout met 500 ml water tot het zout is opgenomen. Controleer de zalm op graten en leg ongeveer 40 minuten in het pekelbad.
2
Bereid de BBQ voor om indirect te roken op 100 °C. Haal de zalm uit het pekelbad, spoel af met water en dep droog met keukenpapier.
3
Bedenk de bovenkant van de zalm met de furikake kruiden.
4
Leg allereerst de beuken chunks in de smokerbox (of op de hete kolen) en sluit het deksel. Je hoeft de chunks overigens niet te weken in water. Wanneer het hout begint te roken open je het deksel en leg je de zalmfilet in de indirect zone van de BBQ. Plaats een kernthermometer in de zalm en sluit het deksel.
5
Ik houd ervan om de zalm te serveren op een kerntemperatuur van ca. 58°C, de zalm is dan nog iets roze en heerlijk sappig. Wil je liever dat de zalm verder gaart, haal dan de zalm van de BBQ bij een kerntemperatuur van 64 °C.
6
Bak ondertussen de broodjes af in de oven. Snipper ook de rode ui en snijd de limoen in partjes, leg apart.
7
Haal de zalm van de BBQ en leg op een grote serveerplank.
8
Snijd de broodjes open en smeer de bodem in met wasabi mayonaise. Schep met een lepel stukjes zalm van de filet en doe op het broodje. Doe de rode uitjes erover, knijp een limoenpartje erboven en strooi er nog wat extra furikake over. Als laatste voeg je nog wat druppels sojasaus toe. Nu is de Japanse sandwich klaar.
9
Eet smakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door

- Zout extra fijn door van Beekum Specerijen.

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_bastiaan_01
Geschreven door Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund