Jagerskip - stoofklassieker met kip uit de Dutch Oven

Comfortfood met een vleugje vuur
Italiaans-stoof-gerecht-met-kip-en-rode-wijn-recept

Stoofklassieker uit Italië

Deze jagerskip is een stoofklassieker uit Italië. Polla alla cacciatore is de officiële naam, dat letterlijk 'jagerskip' betekent. Oorspronkelijk werd dit gerecht bereid met wat de jager mee uit het bos naar huis had genomen. Denk aan paddenstoelen, tomaten en kruiden en als hij geluk had dan was hij een varken of zwijn tegengekomen en kon hij nog een beetje spek toevoegen aan het gerecht. Tegenwoordig hoef je gelukkig het bos niet meer in en wordt er vaak gewoon gekeken naar wat er makkelijk te verkrijgen is.

Lees introductie
Jagerskip in de Dutch Oven

In onze versie van de jagerskip gaan we de kipdij uiteraard bereiden op de BBQ. We gebruiken kippendij die we eerst roken en daarna laten stoven in de Dutch oven met ui, wortel, paprika, champignons en wat guanciale (of pancetta/spekblokjes). Voor extra diepgang voegen we nog balsamicoazijn en rode wijn toe. Kipdij natuurlijk omdat deze wat vetter is dan filet waardoor meer smaak.

Comfortfood van de BBQ

Dit jagerskip recept mag je plaatsen in het rijtje comfortfood. De malse gestoofde kip in een rijke tomatensaus met rode wijn, balsamico en Guanciale brengt je puur geluk op een bord. Perfect voor de zondagmiddag aan de BBQ.

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Aan de slag

Kookmodus
Jagerskip - stoofklassieker met kip uit de Dutch Oven
1
Bereid de BBQ voor om zowel direct als indirect te grillen op 160°C. Snijd ondertussen alle ingrediënten voor en zet apart.
2
Zet de Dutch Oven in de BBQ boven het vuur. Deze kan zo alvast opwarmen.
3
Kook wat water en leg de tomaten ca. 5 minuten in het water. Het velletje zal scheuren, je kan daarna de tomaat eenvoudig ontvallen en in stukjes snijden.
4
Kruid de kip met de all purpuse rub en 1 tl Italiaanse kruiden en grill direct op de BBQ tot de dijen een mooie grillkleur hebben. Haal van de BBQ en zet apart.
5
Doe de guanciale zonder olijfolie in de Dutch Oven en bak krokant.
6
Giet een beetje extra olijfolie in de pan en fruit de ui met de Italiaanse kruiden en guanciale in de pan. Voeg na 3 minuten de champignons, wortel, knoflook en paprika toe en bak even mee.
7
Voeg de rode wijn toe en laat even kort inkoken.
8
Leg de kipdijen ook in de Dutch Oven, sluit het deksel en laat het geheel ongeveer 30 minuten sudderen. Haal het deksel van de Dutch oven en laat nog 10 minuten zachtjes inkoken.
9
Doe de balsamico door het geheel en serveer de jagerskip met fijngehakte peterselie en wat citroenrasp.
10
Heerlijke met een versgebakken ciabatta of focaccia. Je kan het ook zoals in Italië serveren met een verse pasta. Eet smakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door

- Kipdij door mr. Fillet
- Italiaanse kruiden Van Beekum Specerijen
- MEATER Pro door Pro BBQ Shop

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_bastiaan_01
Geschreven door Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund