
Pulled pork blijft voor mij een van de leukste recepten om te maken op de BBQ. Lekker een groot stuk vlees roken en langzaam laten garen tot heerlijk draadjesvlees. Met een paar vrienden voor de BBQ zitten en het leven vieren. Genieten! Ondertussen hebben wij al meerder pulled pork recepten gemaakt; de klassieke pulled pork, pulled pork in butcherspaper en ook de geïnjecteerde pulled pork met whiskey. Dit keer gaan we pulled pork maken in een Dutch oven.
De klassieke low & slow manier is om eerst de procureur te roken en daarna langzaam te laten garen. Voor dit recept gaan we de procureur eerst 1,5 roken op de Napoleon Freestyle maar het garen doen we in een Dutch oven. Door een Dutch oven te gebruiken versnel je het proces, dit scheelt al snel een uur of 3. Dit is dus een 'snelle pulled pork' (tenminste, als je 4 a 5 uur snel vindt haha). Daarbij is kan je nog meer smaak toevoegen aan de procureur en daar ben ik lyrisch over. Want door bouillon, pepers en nog meer smaakmakers toe te voegen krijgt de pulled pork een heerlijk smaak. Daarnaast houd je na de sessie kookvocht over. Dit kookvocht heb ik gereduceerd tot een stroperige barbecuesaus voor bij de pulled pork. En daar ben ik zo enthousiast over. De smaak is echt waanzinnig en het hele proces is gewoon volop gaaf.

De Dutch oven is de perfecte manier om gerechten in te stoven, het gietijzer geleid goed en de pan houd de warmte goed vast. Je kan de DO gebruiken boven een vuurtje of in de BBQ. Voor dit recept gebruiken we de Dutch oven in onze gas BBQ. Hierdoor kunnen we de temperatuur van de DO veel beter controleren en kunnen we de temperatuur makkelijk op 80-90°C houden. Dat is de temperatuur dat het bindweefsel in het vlees(collageen) op begint te lossen. Ga je op een hoge temperatuur garen en dus koken, dan verlies je teveel vocht en wordt het taai en droog.
Ik ben gek op pittig eten. Helaas ben ik de enige in ons gezin, dus er staat bij ons thuis altijd wel een potje sambal of chilli vlokken op tafel. Maar het liefst voeg ik een peper toe aan mijn gerecht. Een van mijn favoriete kruidenmixen is dan ook de spicy chipotle. Deze samengestelde mix van de chipotle peper is niet alleen pittig maar heeft ook een heerlijke smaak. Perfect dus om de procureur mee in te smeren. Maar daar blijft het natuurlijk niet bij. Ook heb ik de procureur ingesmeerd met scherpe mosterd en heb ik naast kippenbouillon ook verse peper, ingelegde jalapeno pepers en piripiri saus toegevoegd. Uiteindelijk houd je een smaakvolle pulled pork over met een perfecte pit. En als klapper op de vuurpijl maken we het broodje af met de saus van het kookvocht. Pffff niet normaal zo lekker.
De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.
Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.








- Napoleon Freestyle 425 door Napoleon
- Kruiden en specerijen door Van Beekum Specerijen
Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.