Hasselback aardappels

De Hasselback aardappels. Je zou zeggen dat de naam van dit gerecht rechtstreeks vanuit het huisje op de prairie komt. Maar niets is minder waar!
Hasselback-aardappel-recept-van-de-bbq

Hasselback aardappels

De Hasselback aardappels. Je zou zeggen dat de naam van dit gerecht rechtstreeks vanuit het huisje op de prairie komt. Maar niets is minder waar! Het originele recept komt namelijk uit Zweden. Het vindt z’n oorsprong in Stockholm waar je een paar eeuwen geleden bij het restaraunt Hasselbacken heerlijk kon eten. Nu is het recept van de Hasselback aardappels geen 300 jaar oud. Dit gerecht komt uit de jaren ’50 toen een leerling kok de bereidingstijd van aardappels wilde verkorten. Stuk minder spannend maar dat mag de pret niet drukken want ze smaken voortreffelijk. Funfact: het restaurant Hasselbacken bestaat nog!

Lees introductie
Voordelen

Je ziet dit gerecht vaak voorbij komen in BBQ restaurants. En terecht, want het ziet er super leuk uit en smaakt ook nog eens werelds. Wat wil je dan nog meer?! Voordeel van deze manier van bereiden is dat door het insnijden van de aardappel 1. de smaak ook binnenin komt en 2. dat de bereidingstijd enorm wordt verkort. Top dus!

Serveertip

Serveer dit gerecht bij een lekkere steak in combinatie met bijvoorbeeld de gegrilde prei voor een complete maaltijd van de BBQ!

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Aan de slag

Kookmodus
Hasselback aardappels
1
Kneus de rozemarijn en tijm en voeg dit toe aan de olie. Snijd de knoflook en voeg dit ook aan je kruidenmengsel toe. Breng verder op smaak met peper en zout.
2
Boen de aardappels schoon zodat er geen zand meer op zit. Leg twee pollepels naast elkaar en leg er een aardappel tussen. Snijd met een scherp mes door de aardappel heen totdat je tegen de pollepel aan komt. Snijd plakjes van ongeveer 2 mm dikte.
3
Bereid je BBQ voor om indirect te grillen op ongeveer 180°C.
4
Leg de aardappels op de indirecte kant van de BBQ.
5
Zodra de aardappels open beginnen te staan giet je het het oliemengsel over de aardappels heen. Zorg dus dat het oliemengsel tussen de plakjes komt! Strooi wat geraspte kaas over de aardappels heen en sluit de deksel.
6
Na ongeveer 45 minuten waren onze Hasselback aardappels klaar. Bestrooi nog naar smaak met wat zeezout en serveer met een (zelfgemaakte) mayonaise. SMAKLIG MÅLTID! (eet smakelijk in het Zweeds, maar zover was je al denk ik :))
Mede mogelijk gemaakt door

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_niels_01
Geschreven door Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund