
Knoflook, ik ben er sowieso fan van. Bijna elk gerecht wat ik maak gaat wel een teentje knoflook in. Het geeft je gerecht altijd een extraatje. Vaak kies ik ervoor om knoflook vers toe te voegen of te fruiten. Maar vanaf nu komt daar verandering in. Want knoflook poffen is echt super lekker. De smaak van de knoflook wordt namelijk zacht, mild en nootachtig. Heerlijk om bijvoorbeeld een steak of een bruchetta mee in te smeren of door de gegrilde tomatensoep.
Hoe komt het dat de smaak zo veranderd bij het poffen en wat is poffen het precies? Ik kan daar zelf een mooie tekst voor verzinnen maar 24Kitchen kan dat veel beter, dus hierbij hun uitleg: “Bij het poffen gaar of stoom je ingrediënten gaar in hun eigen vocht. Het levert een pure, geconcentreerde smaak als resultaat. In feite sluit je de groente op in hun eigen schil, met behulp van aluminiumfolie of een zoutkorst. Aroma’s en vocht kunnen zo niet ontsnappen.” Klinkt plausibel toch? Door naar de BBQ.
Het poffen van de knoflook is super simpel, je hebt alleen een BBQ nodig die rond de 100-120 graden is. Ideaal als je bijvoorbeeld spareribs of pulled pork aan het maken bent. Ik leg er dan gewoon een bol knoflook bij en na een uurtje is de gepofte knoflook klaar! Natuurlijk kan je ook je restwarmte van de barbecue hier perfect voor gebruiken. Wanneer je klaar bent met een barbecue-sessie sluit je het deksel en leg je er een bol knoflook op. Je maakt dan optimaal gebruik van je laatste beetje kolen en warme in de BBQ.
De gepofte knoflook bewaar ik zelf ongeveer een week in een potje in de koelkast.
De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.
Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.


Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.