Gepofte aardappel met zelfgemaakte kruidenboter

Een gepofte aardappel van de BBQ, met heerlijke zelfgemaakte kruidenboter!
Gepofte-aardappel-van-de-bbq

Gepofte aardappel met zelfgemaakte kruidenboter

De gepofte aardappel, een klassieker die mijn ouders ‘vroeger’ al maakte. Alleen dan pofte ze de aardappel niet in de BBQ maar in de oven. Ondertussen is mijn vader één van onze grootste fans (top pap, spread the word!) en staat bij hem de barbecue elk weekend aan. Dan krijg ik weer berichtjes doorgestuurd met gerechten die hij van onze website gemaakt heeft. Super leuk toch?! Enfin, het poffen van de aardappel gaat dan niet meer in de oven maar ‘gewoon’ op de barbecue. Hoe je de aardappel ook poft, dat het een klassieker is moge duidelijk zijn.

Lees introductie
Poffen

Poffen is een heerlijke techniek. Je gaart namelijk de aardappel in zijn eigen schil en alle smaken blijven behouden (meer over poffen lees je in ons recept over gepofte knoflook) . Om het nóg lekkerder te maken voegen wij ook zelfgemaakte kruidenboter toe. Na het poffen breek je dan de aardappel open en schep je er de kruidenboter in. De kruidenboter smelt dan langzaam door de zachte en smeuïge aardappel. Lepelen maar!

Aardappelen

Wij hebben voor dit recept vrij grote aardappels gebruikt. Daarom hebben wij ervoor gekozen om de aardappels cavemanstyle te poffen. Heb je kleine aardappels dan kan je dit ook prima op het rooster doen (uiteraard wel boven de kolen). Omdat de schil van de aardappel nogal broos is, is het belangrijk om de aardappel in te pakken. Anders verbrand niet alleen de schil maar ook de hele aardappel verkoold. Daarom pakken wij de aardappel in in aluminiumfolie.

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Gepofte aardappel met zelfgemaakte kruidenboter

Aan de slag

Kookmodus
Gepofte aardappel met zelfgemaakte kruidenboter
1
Spoel de aardappels schoon onder de kraan en boen ze schoon. Pak ze vervolgens in in twee lagen aluminiumfolie. Wij spreken uit ervaring dat 1 laag soms niet genoeg is (BBQ te heet waardoor ze keihard verbrand waren). Bereid de BBQ op direct grillen op ongeveer 180°C.
2
Haal de kruidenboter ruim van te voren uit de koelkast zodat hij goed smeerbaar is.
3
De bereiding is te simpel voor woorden. Leg de aardappelpakketjes tussen het hete houtskool en sluit de deksel.
4
Draai ongeveer elke 15 minuten de aardappels een kwartslag. Onze aardappels waren best flink en daardoor duurde de bereiding ongeveer een uur. Dit is uiteraard korter als je kleinere exemplaren hebt.
5
Als de aardappels klaar zijn snijd je ze in de lengte open. Doe er een flinke klodder van je zelfgemaakte in. Serveer de pakketjes met en lekker stukje vlees of vis. Eet smakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_bastiaan_01
Geschreven door Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund