Gegrilde parlelhoen met pancetta van de BBQ

Een mooi wild gevogelte, bereid met Italiaanse Pancetta
Parelhoen-van-de-bbq
In samenwerking met:

De parelhoen. Een vogel die je niet vaak terug ziet in BBQ recepten en dat is zonde; het is namelijk een enorm lekker stukje vlees!

Voor dit recept hebben wij de gevogeltestomer van Weber gebruikt. Dit apparaat werkt in de basis hetzelfde als het bierblikje voor gerechten zoals 'beercan chicken'. Alleen heb je nu de mogelijkheid extra ingrediënten zoals groenten toe te voegen in de ingebouwde 'groentenkorf', super handig! Want nu hoef je dus geen extra rekjes / bakjes te gebruiken voor je groenten als je bijvoorbeeld een hele kip of ander gevogelte maakt! Daarbij heeft de stomer ook een ingebouwde 'beercan' waar je allerlei soorten vocht (bier, wijn, bouillon etc.) in kan doen.

Lees introductie
Wat te doen met Parelhoen?

'Wat ga je nou maken met zo'n gevogeltestomer?' was de vraag die we onszelf stelden. Een kip hebben we recentelijk nog gemaakt en we wilden echt iets speciaals doen. Na een korte brainstormsessie kwamen we, gezien de tijd van het jaar, uit op parelhoen. Maar wat moet je doen met zo'n parelhoen? Je wilt natuurlijk de parelhoen in zijn waarde laten. We kwamen uiteindelijk op het idee om het hoentje te combineren met mandarijn en rozemarijn. Een verrassende combinatie (we weten nu waar de uitdrukking 'zo fris als een hoentje' vandaan komt :))! Daarbij hebben we voor wat extra smaak pancetta en roomboter onder het vel bij de borst gedaan.

Bijgerecht

Een parelhoen serveer je natuurlijk niet alleen. Daar horen lekkere groenten bij! Wij hebben voor dit gerecht gekozen voor broccoli, bloemkool en worteltjes.

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Parelhoen met pancetta

Aan de slag

Kookmodus
Gegrilde parlelhoen met pancetta van de BBQ
1
Snijd de rozemarijn en knoflook fijn en meng dit samen met de honing door de olijfolie. Was de mandarijnen, rasp de schil en pers ze uit. Voeg dit toe aan je kruidenolie.
2
Maak wat ruimte tussen het vel op de borst van de parelhoen. Snijd de roomboter in plakjes en doe dit samen met 2 plakjes pancetta in de vrijgekomen ruimte.
3
Smeer tot slot de parelhoen ruimschoots in met het kruidenmengsel en laat even intrekken. Ondertussen kan je de bouillon alvast voorbereiden door water te koken en het blokje op te lossen.
4
Bereid je BBQ voor op temperatuur van ongeveer 150°C. Wij hebben er ditmaal voor gekozen om de kolen aan twee kanten neer te leggen zodat in het midden een indirecte zone ontstaat.
5
Plaats de gevogeltestomer in het midden van de BBQ. Bij ons past deze perfect in het GBS-middenstuk van het rooster.
6
Giet de bouillon in het 'kommetje' en plaats de gemarineerde parelhoen er over heen zodat deze stevig staat. Verspreid vervolgens de groenten in de groentenkorf zodat je overal evenveel hebt liggen.
7
Sluit voorzichtig de deksel en vermaak jezelf met een goed boek of serie! Roer na ongeveer 20 minuten even door de groenten zodat deze overal even gaar worden.
8
De parelhoen is klaar als de borst een temperatuur heeft van 69 graden en de dij /poten 73 graden zijn. Onze parelhoen met groenten was uiteindelijk in 1 uur en 15 minuten klaar. Haal de hoen voorzichtig van de stomer en laat voor 10 minuten rusten. De groenten kan je tot het moment van serveren in de korf op de BBQ laten.
9
Bereid je nu voor op een smaakexplosie van jewelste! Het stevige vlees heeft een lichte wildsmaak en gecombineerd met de citrus tonen, pancetta en de gegrilde groenten heb je een volwaardige maaltijd in een kleine 2 uur op tafel! Waar wacht je dus nog op?! Eet smakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_niels_01
Geschreven door Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund