Gegrilde lamsrack van de BBQ - vuurwerk op je bord

Lamsrack, een echt verfijnde BBQ-klassieker.
Lamsrack-van-de-bbq-het-recept

Gegrilde Lamsrack van de BBQ

Iedereen kent ze wel: Lamsrack! Deze mooie rode stukken vlees met de guitige botjes die er uit steken. Funfact: een lamsrack waarbij de botjes mooi schoon zijn gemaakt door de slager noem je 'Frenched'. Soms wordt er bij het horen van lamsvlees gedacht aan een typisch sterke smaak. Zonde! Want een goed stukje lamsvlees heeft juist een heerlijk zachte smaak en smelt op je tong! Een erg sterke smaak kan er op wijzen dat het vlees van een ouder lam is gesneden (de eerste 12 maanden mag het 'lam' genoemd worden), dus vraag dit aan je slager.

 

Lees introductie
De perfecte bereiding van lamsrack

Het perfect bereiden van een lamsrack, oftewel rosé, is echter best lastig. Het vlees is al snel te gaar en dat is voor zo'n subtiel stukje vlees echt zonde! Een kerntemperatuurmeter is dan ook echt een must have bij dit gerecht.

 

Varieren met lamsrack

Je kan de lamsracks vooraf marineren met een kruidenolie of bereiden met een lekkere kruidenkorst, maar wij hebben het ditmaal bereid met enkel peper en zout.

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Aan de slag

Kookmodus
Gegrilde lamsrack van de BBQ - vuurwerk op je bord
1
Haal het vlees op tijd uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
2
Omdat we toch geen marinade gebruiken heb je nu tijd genoeg om je BBQ voor te bereiden om zowel direct als indirect te kunnen grillen op een temperatuur van 200 graden. Verdeel je BBQ dus in 2 zones. Als het vlees en de BBQ op temperatuur zijn kunnen we starten!
3
Leg de racks op de directe kant van de BBQ met de botjes naar buiten (zie foto). Hiermee voorkom je dat de botjes verbranden (je kan de botjes ook inpakken met aluminium folie, maar dit vinden wij makkelijker). Schroei op deze manier de racks rondom dicht.
4
Als het vlees een mooie korst heeft gekregen (na ongeveer 1,5 minuut per kant) leg je het vlees voorzichtig op de indirecte kant van de BBQ.
5
Steek nu een kerntemperatuurmeter in het vlees. Als het vlees een kerntemperatuur heeft bereikt van 53 graden haal je het van de BBQ en verpak je het in aluminiumfolie om te rusten. Tijdens het rusten garen de racks nog even door en we willen uiteindelijk een kerntemperatuur hebben van 55-58 graden.
6
Na ongeveer 10 minuten pak je het vlees uit en snijd je tussen de ribbetjes door, gelijke koteletjes. Bestrooi het vlees met peper en zout (naar smaak) en serveer het direct uit. Eet smakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_niels_01
Geschreven door Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund