
Maak je klaar voor ultiem comfortfood, want deze gegrilde kippenbout met romige pecorino kaas is precies dat! Een gegrilde kippenbout vinden wij op zichzelf al heerlijk. Sappig en mals vlees en dan zo lekker gekruid met een pittige kruidenrub op dat krokante velletje. Helemaal top natuurlijk. Serveer daar nog een pecorino kaassaus bij en je weet niet wat je meemaakt, wat een smaaksensatie. Alsof het ooit bedoeld is om bij elkaar te horen. Je proeft romige en warme smaken, wat leidt tot ultiem comfort.
En hoe kom je dan op zo'n combinatie hè?! Ik mag graag de delicoius magazine lezen, dit is een magazine over koken. In de speciale Italië uitgave (ja hehe!) stond het recept kip cacio e pepe in bagna cauda. Kip in een peper-kaassaus, dit recept trok gelijk mijn aandacht en heb ik dan ook snel gemaakt. De saus was veel te dun en vochtig, maar de smaak die was echt pure top. Dus heb ik er een BBQ draai aan gegeven met andere kruiden en heb de saus versimpeld. Want ja, wij BBQers zijn ook geen chefs!
Het fijne van een kippenbout is dat het wat vetter vlees is dan de borst. Logisch ook, want het is de hele poot van de kip, inclusief de dijfilet en drumstick. Dus deze kan ook wel tegen een stootje, perfect dus om te bereiden op de BBQ. De kippenbouten gaat we op een redelijk hoge temperatuur indirect bereiden, zodat we een krokant velletje krijgen. Ondertussen hebben we dan de tijd om de saus te maken, en die is echt heel eenvoudig. Eerst maken we een roux voor de structuur (boter en bloem) en daarna voegen we langzaam de overige ingredienten toe. De room voor het romige geheel, wat bouillon, witte wijn voor klein zuurtje en extre diepte in de smaak en als laatste de kaas!
Met de Pecorino kaassaus maken we dus onze kippenbout af. De absolute hoofdrolspeler in deze saus is de kaas, de Pecorino Romano. Maar wat is Pecorino precies? Pecorino is een Italiaanse harde kaas gemaakt van schapenmelk. De naam "Pecorino" komt van het Italiaanse woord pecora, wat "schaap" betekent. Er zijn verschillende varianten van Pecorino, afhankelijk van de regio en de rijpingstijd. Pecorino Romano is de bekendste en oudste variant, oorspronkelijk uit Lazio en Sardinië. Deze kaas heeft een scherpe, zoute smaak en wordt vaak gebruikt in pasta’s zoals de beroemde Carbonara!
Dat kip gaat goed samen met kaas. We hebben dit natuurlijk al laten zien met onze kip Parmezaan spiesjes of kipfilet met pancetta en kaas!
De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.
Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.





- Napoleon Freestyle 425 door Napoleon
- Dry rub voor kip en zout Van Beekum Specerijen
- Kippenbouten door Mr Fillet
Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.