Gegrilde kippenbout met romige Pecorino kaassaus

Kip met een heerlijk romige kaassaus, wat wil je nog meer?
Ultiem-ComfortFood-Kippenbout-met-kaassaus
In samenwerking met:

Ultiem comfortfood

Maak je klaar voor ultiem comfortfood, want deze gegrilde kippenbout met romige pecorino kaas is precies dat! Een gegrilde kippenbout vinden wij op zichzelf al heerlijk. Sappig en mals vlees en dan zo lekker gekruid met een pittige kruidenrub op dat krokante velletje. Helemaal top natuurlijk. Serveer daar nog een pecorino kaassaus bij en je weet niet wat je meemaakt, wat een smaaksensatie. Alsof het ooit bedoeld is om bij elkaar te horen. Je proeft romige en warme smaken, wat leidt tot ultiem comfort.

Lees introductie
Ontdekking van het recept kip met een kaassaus

En hoe kom je dan op zo'n combinatie hè?! Ik mag graag de delicoius magazine lezen, dit is een magazine over koken. In de speciale Italië uitgave (ja hehe!) stond het recept kip cacio e pepe in bagna cauda. Kip in een peper-kaassaus, dit recept trok gelijk mijn aandacht en heb ik dan ook snel gemaakt. De saus was veel te dun en vochtig, maar de smaak die was echt pure top. Dus heb ik er een BBQ draai aan gegeven met andere kruiden en heb de saus versimpeld. Want ja, wij BBQers zijn ook geen chefs!

Eenvoudig bereiding van kip

Het fijne van een kippenbout is dat het wat vetter vlees is dan de borst. Logisch ook, want het is de hele poot van de kip, inclusief de dijfilet en drumstick. Dus deze kan ook wel tegen een stootje, perfect dus om te bereiden op de BBQ. De kippenbouten gaat we op een redelijk hoge temperatuur indirect bereiden, zodat we een krokant velletje krijgen. Ondertussen hebben we dan de tijd om de saus te maken, en die is echt heel eenvoudig. Eerst maken we een roux voor de structuur (boter en bloem) en daarna voegen we langzaam de overige ingredienten toe. De room voor het romige geheel, wat bouillon, witte wijn voor klein zuurtje en extre diepte in de smaak en als laatste de kaas!

De Pecorino kaas

Met de Pecorino kaassaus maken we dus onze kippenbout af. De absolute hoofdrolspeler in deze saus is de kaas, de Pecorino Romano. Maar wat is Pecorino precies? Pecorino is een Italiaanse harde kaas gemaakt van schapenmelk. De naam "Pecorino" komt van het Italiaanse woord pecora, wat "schaap" betekent. Er zijn verschillende varianten van Pecorino, afhankelijk van de regio en de rijpingstijd. Pecorino Romano is de bekendste en oudste variant, oorspronkelijk uit Lazio en Sardinië. Deze kaas heeft een scherpe, zoute smaak en wordt vaak gebruikt in pasta’s zoals de beroemde Carbonara!

Kip met kaas

Dat kip gaat goed samen met kaas. We hebben dit natuurlijk al laten zien met onze kip Parmezaan spiesjes of kipfilet met pancetta en kaas!

 

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Gegrilde kippenbout
Pecorino kaassaus

Aan de slag

Kookmodus
Gegrilde kippenbout met romige Pecorino kaassaus
1
Bereid je BBQ voor om indirect te grillen op 180°C. Kruid de kippenbouten met de dry rub voor kip.
2
Leg de gekruide kippenbouten op de indirecte kant van de BBQ en sluit het deksel. Normaal gril je een kipfilet tot een kern van 72°C, maar een bout mag je zeker wel tot 80°C grillen. Dit komt door het bindweefsel en callogeen in de bout, dat pas goed afbreekt rond 80-85°C .
3
Tip: Gril de bouten even kort direct af voor een extra krokant velletje!
4
Ondertussen maken we de Pecorino kaassaus. Smelt in een pannetje de boter en voeg de bloem toe. Bak dit kort aan totdat het een beetje begint te glinsteren, dan is de bloem gaar (dit is de roux).
5
Nu gaan we de bouillon, gemalen zwarte peper en witte wijn toe voegen, dit laten we nog eventjes inkoken.
6
Haal daarna het pannetje van het vuur en voeg de slagroom al roerend toe. Wanneer de room goed opgenomen is in de saus, voegen we de pecorino toe. Roer er goed doorheen zodat het een mooi geheel wordt.
7
Let op: Als de saus kouder wordt, zal deze gaan stollen. Dus houdt de saus warm. Wil je de saus dunner, voeg dan nog wat bouillon toe.
8
Dan kan nu ook de kip van de BBQ, leg alvast klaar op een mooi bord.
9
Giet de romige pecorino kaassaus er over heen en genieten maar. Eet smakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door

- Napoleon Freestyle 425 door Napoleon
- Dry rub voor kip en zout  Van Beekum Specerijen
- Kippenbouten door Mr Fillet

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_bastiaan_01
Geschreven door Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund