Gegrilde entrecote met zwarte knoflookjus – een smaakexplosie

Waan je in de keuken van een sterrenrestaurant met dit recept!
Entreocte-met-de-lekkerste-jus-bij-een-steak-recept
In samenwerking met:

Pure perfectie op je bord

Deze entrecote met zwarte knoflookjus is pure perfectie op je bord. Ik ben zó enthousiast over dit gerecht – niet voor niets was het dé knaller van ons Kerstdiner afgelopen jaar. Het is een ware smaaksensatie: elke hap verrast je en je blijft eten omdat de smaken zich blijven ontwikkelen. De combinatie van het malse vlees en de rijke, aromatische jus staat garant voor puur eetgeluk. Ik daag je uit: maak dit recept, en je begrijpt precies wat ik bedoel. En het mooiste? Deze jus is verrassend eenvoudig te maken. Waar wacht je nog op?

Lees introductie
Smaakbommen in de jus

Mijn fascinatie voor zwarte knoflookjus begon een paar jaar geleden in een restaurant. Ik bestelde een entrecote en kreeg er een jus bij waarvan ik nog nooit had gehoord. Maar die smaak—wow. Ik wist meteen dat dit iets bijzonders was. Ik heb extra brood gevraagd om mijn bord schoon te vegen, zo lekker was het. Sindsdien liet het me niet meer los, al duurde het een paar jaar voordat ik er zelf mee aan de slag ging.

 

Gek op Umami

Ondertussen weet ik waarom ik toen zo gek was op die jus: umami! Die term heb je hier waarschijnlijk al vaker voorbij zien komen. Umami is namelijk een van de vijf primaire smaken (umami, zoet, zuur, bitter en zout) en staat bekend om zijn hartige karakter, waardoor je er steeds meer van wilt eten. In zwarte knoflook komt deze smaak enorm naar voren. Door fermentatie ondergaat de knoflook een complete transformatie: hij wordt zachter, zoeter en krijgt diepe hartige tonen die doen denken aan balsamico, sojasaus en zelfs een vleugje drop. Om de jus nóg intenser te maken, voegen we miso (gefermenteerde sojapasta) toe. Dit versterkt de umami en geeft een rijke, diepe smaak. Daarbij komt ook nog een kalfsschenkel in de jus. De smaken uit het bot en het merg zorgen voor een fluweelzachte textuur en extra diepgang. Tel dat allemaal bij elkaar op... en je hebt een smaakexplosie op je bord. Wil je nog meer weten over de zwarte knoflookjus zelf? Lees dan ons uitgebreide recept over de jus hier.

Entrecote grillen op de BBQ

De entrecote zelf tillen we ook naar een hoger niveau. Dit doen we door simpelweg veel grillmarks te creëren, een mooie ruit zoals dat vaak wordt genoemd. Een grillmark ziet er niet alleen goed uit, maar heeft ook een functie. Wanneer het vlees het hete rooster raakt, ontstaat er een Maillard-reactie. Dit zorgt ervoor dat het vlees bruin kleurt en een krokant korstje krijgt. Lees: méér smaak! En dat willen we natuurlijk zoveel mogelijk. Daarom draaien we elke twee minuten het vlees een kwartslag. Hierdoor ontstaat een mooie ruit én extra smaak. Benieuwd hoe je deze smaakbom zelf maakt? Check hieronder recept en probeer het zelf op de BBQ!

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Gegrilde Entrecote

Aan de slag

Kookmodus
Gegrilde entrecote met zwarte knoflookjus – een smaakexplosie
1
Allereerst gaan we de jus maken. Kook alvast wat water om de bouillon aan te maken, maak sowieso een beetje extra om de jus eventueel te verdunnen als het nodig is.
2
Zet een pan op het vuur en laat langzaam op temperatuur komen. Snijd de kalfsschenkel in stukjes, doe wat olijfolie in de pan en bak de schenkel even kort aan zodat het karamelliseert. Snijd ondertussen de ui in halve ringen en pel de tenen knoflook.
3
Als de schenkel al een mooi kleurtje krijgt haal je deze uit de pan. Doe dan direct de roomboter in de pan en laat even smelten. Voeg dan de ui en zwarte knoflook toe en roer goed door elkaar. Laat even opstaan totdat de ui glazig wordt. Voeg de miso en soja toe en roer alles weer goed door elkaar.Voeg dan de bouillon en de stukjes schenkel in de pan en zet het vuur iets lager. Je wilt de jus langzaam laten pruttelen zodat de smaken er goed in kunnen trekken.
4
Zet ondertussen de BBQ aan om direct te grillen op zo'n 220°C. Voor dit recept heb ik de Freestyle gas BBQ van Napoleon gebruikt en die is snel op temperatuur. Heb je een houtskool BBQ, zet de BBQ dan al eerder aan.
5
Draai na een minuut of 10 het stukje vlees met het bot om en lepel het merg eruit zodat het goed door de jus verdeeld wordt. Laat vervolgens nog een minuut of 10-15 langzaam trekken.
6
Na een half uurtje is de jus wel klaar. Houd de jus warm, wanneer die afkoelt gaat de jus namelijk stollen.
7
Strooi wat zout over de entrecote en grill direct boven de warmtebron. Sluit eventueel het deksel. Voor een mooie ruit gaan we de entrecote een paar keer draaien. Het ligt allemaal aan de dikte van je vlees en de temperatuur van de BBQ, dus gebruik ook een thermometer zodat je de garing goed onder controle houdt.
8
Wij hebben de entrecote eerst 2 minuten laten liggen. Daarna komt de steak ook makkelijk los van het rooster. De andere kant grillen we ook twee minuten en daarna draaien we telkens na 1 minuut de steak. Als je de steak draait, draai hem dan ook een kwartslag zodat er een ruit van grillmarks ontstaat.
9
Wij vinden de steak het lekkerste rond een kerntemperatuur van 52°C. Haal de steak dan bij 50°C van de BBQ en laat even rusten.
10
Ondertussen kan je de jus zeven in een mooie schenkkan. Serveer de entrecote met de jus en waan je in een sterrenrestaurant. Eet smakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door

- Napoleon Freestyle 425 door Napoleon
- Zeezout Van Beekum Specerijen

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_bastiaan_01
Geschreven door Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund