Eendenborst met wildsaus - culinair genieten.

Een van onze lievelings wild gerechten.
Eendenborst-met-wildsaus-recept-van-de-bbq

Eend is echt zo lekker.

Eendenborst is toch een van mijn favoriete vleessoorten qua wild. Het vlees van eend typeert zich door een zachte structuur met een lichte wildsmaak. Ideaal dus voor de beginnende wildeter. Ook de bereiding hoeft een beginnende kok niet af te schrikken; deze is echt heel makkelijk.

Lees introductie
Wild op het menu

Het einde van het jaar staat bij veel mensen in het teken van gerechten met wild in de hoofdrol. Eigenlijk is dit onterecht want wild is het hele jaar door te verkrijgen. Er wordt namelijk veel wild gefokt waardoor de beschikbaarheid behoorlijk wordt vergroot. Er wordt dan ook gesproken over het 'culinaire wildseizoen' wat rond half oktober start en rond de jaarwisseling eindigt. Dit betreft de periode dat er op de wilde dieren mag worden gejaagd. Dit geldt trouwens niet voor alle soorten en de regels verschillen ook nog per land. Best lastig allemaal! Wij hebben voor dit gerecht tamme eend van de Veluwe gebruikt. Deze is niet aan een seizoen gebonden.

Saus bij eend

Bij onze eendenborst hebben wij een krachtige wildsaus geserveerd. Deze hebben wij niet zelf bedacht maar een bevriende hobbykok gaf ons het recept. Bizar lekker, thanks Peter! Of het nu voor het Kerstdiner is of er komen vrienden eten, wanneer je een goed bereide eendenborst serveert gooi je hoge ogen!

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Gegrilde eend
2 stuks eendenborst
Wildsaus

Aan de slag

Kookmodus
Eendenborst met wildsaus - culinair genieten.
1
Als eerste beginnen we met het maken van de saus. Snijd de ui en knoflook grof en fruit even kort in een pan. Voeg dan de wildfond en port toe en breng aan de kook.
2
Schaaf ondertussen de schil van een halve sinaasappel. Doe dit heel zorgvuldig, het liefst met zo min mogelijk 'wit' aan de binnenkant van de schil. Dit is namelijk bitter. En pers de halve sinaasappel uit in de pan.
3
Laat de saus nu een kwartiertje zachtjes pruttelen. Zorg ervoor dat de saus niet hard gaat koken. Na een kwartier zeef je de schillen, knoflook en ui uit de pan zodat je een gladde saus krijgt. Pers nog wel even het vocht eruit.
4
Voeg wat peper en zout toe en laat de saus nog zo'n 20 minuten indikken op een lage temperatuur tot een dikke saus. Blijf af en toe goed door roeren.
5
Bereid je BBQ voor om direct te grillen op ongeveer 200°C. Dit is heet, maar niet te heet. We willen natuurlijk wel controle houden.
6
Snijd de vetkap van de eendenborst kruislings in. Dit voorkomt dat de filet krom trekt en het ziet er stoer uit. Bestrooi de filet met wat zout. Peper komt later omdat dit verbrand tijdens het grillen en dan bitter wordt.
7
Leg de eendenborst met de vetkant naar beneden op de directe kant van de BBQ. Je hoort gelijk dat het vet begint te smelten.
8
Probeer te vermijden dat je vlammen krijgt! Vlammen verbranden je vlees en dat is zonde. Mocht je toch vlammen krijgen leg dat het deksel op je BBQ.
9
Na 8 minuten hebben wij de filets omgedraaid en met de vleeskant op het rooster gelegd. Na 5 minuten hebben wij de kerntemperatuur gecontroleerd.
10
Eendenborst eet je medium en dat is rond de 65°C. Bij 62°C hebben wij de filets van de BBQ gehaald om te laten rusten. Zorg dat je de eendenborst niet te strak in aluminiumfolie verpakt want dan verlies je het krokante huidje waar je zo je best op hebt gedaan.
11
Snijd de eend in plakjes en giet er wat van je magnifieke saus over heen. Eet smakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_niels_01
Geschreven door Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund