
Nou, de dikbevleesde sparerib is wat ons betreft de koning onder de spareribs. Dit machtige stuk vlees is een absolute knaller als snack tijdens een goede sportwedstrijd of gezellige borrel (of een combinatie hiervan natuurlijk).
Wij hebben al verschillende recepten met spareribs gemaakt. Denk aan de klassieke 3-2-1 variant, de èchte BBQproof ribs, de spareribsandwich of die met Coca-Cola saus, teveel om op te noemen. Deze zijn echter allemaal gemaakt met baby back ribs. Dit zijn strengen vlees die je hoog op de rug vindt van het varken. Deze ribben hebben een prima verhouding tussen vlees en ribben. Dit zijn dan ook de spareribs zoals wij ze in Nederland kennen.. Dikbevleesde spareribs daarentegen is de standaard in Amerika. Als zij het over spareribs hebben dan bedoelde ze ook echt deze ribs met een dikke laag vlees erop. Deze dikbevleesde spareribs zitten (vanaf de zijkant gezien) meer op de flank van het varken en hebben, zoals de naam al aangeeft, een dikke laag vlees op de ribben. Hierdoor hebben ze ook langer de tijd nodig om te garen. Maar als je die tijd eenmaal achter de rug hebt wil je nooit meer anders.
Bij het maken van spareribs spreken wij altijd over de 3-2-1 methode. Dat houdt in dat je de spareribs 3 uur lang rookt, vervolgens 2 uur stoomt en tot slot 1 uur lakt met een lekkere laksaus. Deze methode is voor baby back ribs meer dan genoeg en in sommige gevallen zelfs wat aan de lange kant. Over het algemeen is een totale tijd van 5 uur prima voor baby back ribs. Voor dikbevleesde spareribs is deze tijd echter meer dan nodig omdat ze veel dikker zijn dan de 'gewone' spareribs die we kennen. In dit recept hebben de spareribs er zelfs 7 uur op de BBQ gelegen bij een temperatuur van 100°C. Met andere woorden was het niet de 3-2-1 methode maar de 3-3-1 methode!
De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.
Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.




- Weber Summit Kamado door Weber Nederland.
- Houtskool door ECHTGOED
- Kruiden door van Beekum Specerijen
Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.