
Brood, ik ben er gek op! In het afgelopen jaar is mijn liefde voor brood steeds groter geworden. Ik ben namelijk thuis brood gaan bakken en ik kan je verklappen: dat is super leuk om te doen. Ja het is veel werk, maar als je dan uiteindelijk de oven open doet en je ruikt het brood en je voelt de knapperige korst...dan kan je spreken van een geluksmomentje. En dan de smaak, mmmmmmmmmmm!
Normaal gesproken bak ik brood in een gietijzeren pan die ik in de oven plaats. Door deze pan te gebruiken boots je een oven met een stenen vloer na. Ideaal om een vloerbrood in te maken. Door ook een deksel op de gietijzeren pan te plaatsen zorg je ervoor dat het vocht uit het brood niet kan ontsnappen en weer op het brood terecht komt. Natuurlijk heel leuk allemaal, maar deze cyclus is ook te creëren in een Dutch Oven. Dus waarom een oven gebruiken als je ook een DO tot je beschikking hebt?
We kwamen er gaandeweg alleen achter dat het niet zo simpel is als gedacht. In een oven heb je namelijk constante hitte rondom de hele pan. Dit kan je wat lastiger creëren boven een kampvuurtje en met wat kolen op het deksel van de DO. Met ons allereerste brood in de DO hadden we dan ook iets te veel hitte gecreëerd, wat resulteerde in een zwart brood. Gelukkig had ik twee deegstukken gemaakt waardoor we nog een poging konden wagen. Bij het tweede brood hebben we het vuur minder hoog opgestookt en wat minder kolen op het deksel gelegd. Dit werkte perfect, zo konden we wanneer het nodig was eventueel bijstoken maar ging het in ieder geval niet te hard.
Zelf ben ik helemaal fan van desembrood en heb nu sinds een half jaar mijn eigen desemcultuur (bedankt voor de hulp Tim!). De krokante korst, de spekkige structuur en vooral de waanzinnige smaak die het heeft. Ook het verhaal achter desem is natuurlijk geweldig. Een brood dat 12-24 uur onderweg is om zijn smaak te ontwikkelen in een volledig natuurlijk proces! Je moet er wel de tijd voor nemen maar dan heb je ook wat. Natuurlijk kan je ook kiezen om je brood te bakken met gist. Dit scheelt een hoop tijd en je kan er ook een heerlijk brood mee maken. Daarnaast is het een perfecte manier om voor de eerst keer brood te maken.
De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.
Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.





Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.