Biefstuk Bali a la Loetje - maar dan van de BBQ

Het iconische recept maar dan van de BBQ!
Bali-biefstuk-van-loetje-recept
In samenwerking met:

Fan van Loetje

Ben jij ook fan van de iconische Biefstuk Bali van Loetje? Dat perfect gebakken stukje ossenhaas, badend in een rijke, pittige boterjus met een vleugje sambal? Het is niet voor niets één van de meest geliefde gerechten op de menukaart. Deze boterzachte biefstuk is misschien wel het ultieme vleesgerecht voor deze zomer – en ja, het smaakt nét zo lekker (of beter eigenlijk!) als in het restaurant.

Lees introductie
Waarom Biefstuk Bali op de BBQ?

De originele Loetje-biefstuk wordt in de pan gebakken, maar op de BBQ krijgt het vlees die extra touché. Combineer dat met de karakteristieke sambaljus en je hebt een topgerecht dat indruk maakt op elke BBQ-gast. Met dit recept hoef je eigenlijk niet meer naar Loetje om te genieten van hun beroemde biefstuk. Door ‘m op de BBQ te bereiden, voeg je zelfs een extra dimensie toe aan de smaak. Perfect voor een zwoele zomeravond of een BBQ met vrienden. Én die heerlijke jus, die is dus super eenvoudig: boter en flink wat sambal. Wij gebruiken roomboter, want dat vinden we gewoon lekker. Maar ben je een purist? Gebruik dan margarine zoals Loetje zelf ook doet.

De Maillard-reactie

Voor dit recept maken we gebruik van de gietijzeren skillet. Deze pan wordt gloeiend heet op de BBQ waardoor je de perfecte Maillard-reactie krijgt. De Maillard-reactie is een chemisch proces dat optreedt wanneer eiwitten (vooral aminozuren) en suikers in vlees reageren bij hoge temperaturen (meestal boven 140°C). Deze reactie is verantwoordelijk voor die mooie bruining van het vlees en het ontstaan van de kenmerkende geur en smaak tijdens het bakken en grillen. Dat is toch mooi om te weten!

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Aan de slag

Kookmodus
Biefstuk Bali a la Loetje - maar dan van de BBQ
1
Bereid je BBQ voor om direct te grillen op 200°C.
2
Haal het vlees uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
3
Laat je gietijzeren skillet even goed opwarmen. Bestrooi de tournedos met zeezout.
4
Doe een klein laagje olie in de skillet en warm dit op. Bak de tournedos kort aan in de skillet. Wij hebben het ongeveer 1,5 minuut per kant gedaan.
5
Haal na het grillen de biefstukken uit de skillet en verplaats deze naar de indirecte kant van de BBQ. Doe een flinke klont roomboter in de skillet en bak dit rustig aan bruin. Doe de sambal er bij en maak er een lekkere jus van.
6
Als de tournedos een kerntemperatuur hebben van 48 graden, mogen ze weer in de skillet.
7
Dan gaan we de tournedos nog even 'arroseren'. Oftewel, lekker met een lepel de jus eroverheen scheppen.
8
Trancheer het vlees in dunne plakjes en giet de heerlijke Bali jus er overheen. Serveer met witbrood om die smaakvolle jus op te eten. Eet smakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door

- Napoleon Phantom Rogue door Napoleon
- Peper en Zeezout grof door van Beekum Specerijen

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_niels_01
Geschreven door Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund