Varkenshaas met ontbijtspek en pepersaus

Een prachtgerecht voor de speciale momenten!
Recept-varkenshaas-in-ontbijtspek-met-pepersaus
In samenwerking met:

Pure nostalgie op je bord.

Varkenshaas met ontbijtspek en zelfgemaakte pepersaus. Dit gerecht kreeg ik vroeger vaak bij mijn ouders thuis op zondagen en dit was altijd een feestje. Heerlijk malse varkenshaas met een pepersaus met van die hele korrels er in. Heerlijk! Dit gerecht werd echter niet alleen op zondagen geserveerd maar ook tijdens Kerst kwam het regelmatig terug. Mocht je dus met je handen in het haar zitten voor wat betreft inspiratie voor het Kerstmenu lees dan lekker verder. Dan komt het vanzelf goed!

Lees introductie
Het recept van m'n moeder.

Om in nostalgische sferen te blijven wil ik niet heel veel veranderen aan de receptuur van mijn moeder. Ik wikkel dus ook lekker een plak spek om het vlees voor wat extra smaak. Mocht je dit zelf een overkill aan varkensvlees vinden mag je dit ook weg laten natuurlijk.
Het grootste verschil zit hem er eigenlijk in dat ik de BBQ gebruik in plaats van een koekenpan om de varkenshaas mee te bereiden. Het is bij het bereiden van varkenshaas handig een kerntemperatuurmeter in huis te hebben. Varkenshaas is namelijk erg mager vlees en wordt gortdroog zodra deze te ver wordt door gegaard. Trust me, I've been there... Sterker nog, je kan varkenshaas prima rosé eten. Wij gaan dus grillen tot een temperatuur van ongeveer 58 graden en laten het vlees daarna rusten. Dan heb je een perfect rosé stukje vlees op je bord. Yam!

Tips van mij

Tip!: bestel bij jouw slager kophaasjes. Dit is overal even dik en voorkomt geknutsel met het dubbelvouwen van de plattere gedeeltes voor een evenredige garing. Serveertip: Wat is er nu lekkerder dan jouw zelfgemaakte pepersaus bij dit heerlijke vlees te serveren?! Super simpel en enorm lekker.

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Varkenshaas met spek

Aan de slag

Kookmodus
Varkenshaas met ontbijtspek en pepersaus
1
Bereid je BBQ voor om indirect te grillen op 180°.
2
Bestrooi de varkenshaas met peper en zout. Leg de plakken spek op een snijplank en wikkel de haasjes in. Zet evt. vast met een cocktailprikker.
3
Leg de haasjes op de indirecte kant van de BBQ. Steek een thermometer in het dikke gedeelte van het vlees en sluit de deksel.
4
Mocht je jouw pepersaus nog niet hebben gemaakt heb je daar nu mooi de tijd voor.
5
Bij een temperatuur van 50 graden verplaatsen we het vlees naar de directe kant om het spek lekker krokant te bakken.
6
Bij een kerntemperatuur van 58°C halen we het vlees van de BBQ en laten we dit even rusten onder een theedoek. Hierdoor blijft de spek lekker krokant!
7
Snijd mooie medaillons van de haasjes en serveer direct met de pepersaus. Eet smakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_niels_01
Geschreven door Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund