Aziatische kokossoep met gegrilde gamba's van de BBQ

Kokossoep met gamba's: één van mijn favoriete voor/bijgerecht tijdens een diner.
Recept-kokossoep-met-garnalen-van-de-bbq

Ik ben zo gek op deze soep dat ik zelfs met 1e Kerstdag deze soep serveerde voor de familie.

Dat zegt natuurlijk wel wat. Het is denk ik vooral de combinatie van kokos, gember en citroengras waar ik zo gek op ben. En dan de gegrilde garnalen die er nog bij komen... Heeerlijk! Met Kerst heb ik er zelfs een extra dimensie aan toegevoegd door zelf een visbouillon te maken om deze als basis te gebruiken. W-O-W! Weet je hoe lekker dat is! Maar natuurlijk kan je ook gewoon water of kant-en-klare bouillon voor de soep gebruiken.

Lees introductie
Aziatische smaakbeleving tussen de gerechten door

Het fijne aan deze soep is dat het heel licht is, perfect om tussendoor te serveren. Zo kan je een diner lekker opbouwen. Uiteraard kan je de soep met meer ingrediënten vullen, dan maak je er een volwaardig gerecht van. Zelf serveer ik de kokossoep altijd als kleine portie.

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Aan de slag

Kookmodus
Aziatische kokossoep met gegrilde gamba's van de BBQ
1
Als eerste gaan we de smaken in de soep laten trekken. Snijd de gember, peper en knoflook fijn en fruit even kort aan.
2
Kneus de stengel citroengras en voeg samen met de kokosmelk het water (of de visbouillon) toe aan de pan. Breng alles tot aan de kook en zet het vuur direct zachtjes. Laat nu 20 minuten op laag vuur pruttelen (niet koken). Proef tussendoor of de soep op smaak is en voeg eventueel zout toe.
3
Ondertussen snijden we de limoen in partjes en de koriander fijn.  Leg dit apart, dit gebruiken we pas als de soep klaar is.
4
Wok ook de taugé even kort aan. Als je het lekkerder vindt kan je deze ook rauw toevoegen. Leg ook de tauge apart, deze voegen we ook het einde toe.
5
Dep de gamba's vervolgens droog en smeer ze in met olijfolie. Eventueel kan je de gamba's ook een avond van te voren in knoflook olie zetten voor een extra knoflooksmaak.
6
Maak de barbecue klaar om direct te grillen op zo'n 200 graden. Zelf heb ik een groentenkorf gebruikt zodat de gamba's niet tussen mijn rooster vallen.
7
Gril de gamba's direct boven de kolen aan tot ze een mooie oranje kleur hebben. Ongeveer 1 a 2 minuten per kant. De olie kan lekken op de kolen, kijk dus uit voor vlammen. Houd daarom het deksel bij de hand.
8
Als ze mooi gekleurd zijn leg je ze in de indirecte zone en sluit je het deksel zodat we de soep af kunnen maken.
9
Zeef de soep en schenk in 4 mooie soepkommen. Voeg de taugé toe en pak vervolgens de gamba's van de BBQ. Leg in elke soepkom 3 gamba's. Decoreer als laatste de soep met een partje limoen en verse koriander én genieten maar!
10
Eet smakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_bastiaan_01
Geschreven door Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund