Aziatische BBQ kip met hoisinsaus | Hoisin chicken codex

Ontdek de rijke smaak van hoisin gecombineerd met kip
Recpet-Aziatische-kip-van-de-bbq-met-hoisinsaus

Smaakvol Spakenburg

Daar is ‘ie dan: onze Hoisin Chicken Codex! De naam klinkt misschien fancy, maar als je meedoet aan een BBQ-wedstrijd moet je wel uitpakken toch?! Codex betekent letterlijk ‘gecodeerd boek’, en dat vonden we wel passen bij dit gerecht: een geheim boek vol smaken en technieken. Onze teamnaam was: Grilluminati, dus qua concept paste het perfect. En weet je wat? We wonnen er ook nog eens de publieksprijs mee! Vet, toch?

Lees introductie
Aziatische BBQ kip met zelfgemaakte hoisinsaus

De Hoisin Chicken Codex is een Aziatische BBQ-snack van kippendij, geserveerd met zelfgemaakte hoisinsaus en afgetopt met bosui, romaine sla, cashewnootjes en een kneepje limoen. Het resultaat? Een explosie van smaken: je gaat van hartig naar zout, dan van bitter naar friszuur en voor je het weet ben je verslaafd. Niet voor niets een prijswinnend BBQ-gerecht.

Gerookte kippendij met appelhout

Voor een extra smaakboost hebben we de kip ingewreven met een mix van Aziatische BBQ-rub en furikake. Dat levert een pittig en ziltig profiel op waar je gewoon geen genoeg van krijgt. De kip is licht gerookt op appelhout en daarna kort gegrild voor die perfecte karamelisatie. Kortom: een ultiem Aziatisch BBQ-gerecht waar je niet omheen kunt.

Grilluminati & Hoisin Chicken Codex

Samen met drie vrienden deed ik (Bastiaan) dus mee met een BBQ festival. En dan moet je dus ook een naam verzinnen. Er zijn veel namen de revue gepasseerd, maar wij vonden Grilluminati toch wel de leukste. Het is lekker geheimzinnig (verwijzing naar de illuminati) met een leuke woordspeling. Met deze naam konden leuk inspelen op de Hoisin Chicken Codex. Zo gaan er nu meerdere verhalen rond over de oorsprong van dit gerecht. Zo werd er bijvoorbeeld in geuren en kleuren verteld dat een van onze overgroot opa's dit gerecht meegenomen had van een ontdekkingsexpeditie. Hoe leuk het ook klonk, het echte verhaal is natuurlijk lang niet zo spannend. We zaten met ze vieren om de keuktafel en na een beetje brainstormen was de Aziatische kip met hoisinsaus geboren.

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Aziatische kip
Hoisinsaus
Grilluminati Aziatische BBQ rub

Aan de slag

Kookmodus
Aziatische BBQ kip met hoisinsaus | Hoisin chicken codex
1
Maak de BBQ gereed om de kippendij indirect te roken op 150°C. Houd er alvast rekening mee dat je in de laatste fase de kip nog direct gaat grillen.
2
Ondertussen kan je de Grilluminati Aziatische BBQ rub maken. Doe dit door 3 el furikake, 1 el asian BBQ rub en 0,5 el citroengras in een vijzel te doen. Vijzel het samen tot een samenhangend fijn geheel. Smeer de kip rondom goed in.
3
Bereid ook alvast de hoisinsaus voor door de 0,5 peper en 2 tenen knoflook fijn te snijden. De overige ingrediënten kan je al afwegen en apart zetten.
4
Nu je toch lekker bezig bent, kan je ook de bosui in fijne ringetjes snijden en de cashewnoten grof hakken. Brand ze even heel kort aan in een droge koekenpan. Leg die apart.
5
Leg de chunks rookhout op het houtkool of smokersbox (als je een gasbbq hebt) en leg de kip in de indirecte zonde van de BBQ. Doe de thermometer in een van de dijen en sluit het deksel.
6
Nu hebben we tijd om de hoisinsaus te maken. Ze een pannetje op een middelhoog vuur en doe de sesamolie in de hete pan. Fruit de fijngesneden knoflook en rode peper samen met de 5 spices kort aan.
7
Voeg de miso, honing, soja, witte wijn azijn en kokosmelk toe en meng met een garde tot een glad geheel. Laat zachtjes 15 minuten pruttelen zodat de smaken goed kunnen binden. Haal van het vuur, de hoisinsaus willen we beetje lauw serveren.
8
Wanneer de kippendij een kerntemperatuur van 65°C heeft bereikt, gaan we de dijen nog even direct grillen voor extra karamellisatie. In mijn geval heb ik de brander onder de kip aangezet. Heb je een houtskool BBQ, stook de kolen dan nog even op en verplaats de kip boven de kolen. Grill de dijen door tot een kerntemperatuur van 72°C, vergeet ze niet om tussendoor te draaien.
9
Haal de kippendij van de BBQ en snijd in hapklare stukken. Doe ze in een kom zodat je makkelijk kan serveren.
10
Pak een romaine sla blaadje, doe daar 2 stukjes kippendij in en giet er royaal de hoisinsaus overheen. Maak af met wat gebrande cashewnoten, bosuitjes en een kneepje limoensap.
11
Eet smakelijk en geniet van onze Aziatische BBQ kip met hoisinsaus.
Mede mogelijk gemaakt door

- Asian BBQ rub door  Van Beekum Specerijen
- Kippendij door mr. Fillet
- MEATER Pro door Pro BBQ Shop
- Rookhout door Grillking.nl

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_bastiaan_01
Geschreven door Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund