
Daar is ‘ie dan: onze Hoisin Chicken Codex! De naam klinkt misschien fancy, maar als je meedoet aan een BBQ-wedstrijd moet je wel uitpakken toch?! Codex betekent letterlijk ‘gecodeerd boek’, en dat vonden we wel passen bij dit gerecht: een geheim boek vol smaken en technieken. Onze teamnaam was: Grilluminati, dus qua concept paste het perfect. En weet je wat? We wonnen er ook nog eens de publieksprijs mee! Vet, toch?
De Hoisin Chicken Codex is een Aziatische BBQ-snack van kippendij, geserveerd met zelfgemaakte hoisinsaus en afgetopt met bosui, romaine sla, cashewnootjes en een kneepje limoen. Het resultaat? Een explosie van smaken: je gaat van hartig naar zout, dan van bitter naar friszuur en voor je het weet ben je verslaafd. Niet voor niets een prijswinnend BBQ-gerecht.
Voor een extra smaakboost hebben we de kip ingewreven met een mix van Aziatische BBQ-rub en furikake. Dat levert een pittig en ziltig profiel op waar je gewoon geen genoeg van krijgt. De kip is licht gerookt op appelhout en daarna kort gegrild voor die perfecte karamelisatie. Kortom: een ultiem Aziatisch BBQ-gerecht waar je niet omheen kunt.
Samen met drie vrienden deed ik (Bastiaan) dus mee met een BBQ festival. En dan moet je dus ook een naam verzinnen. Er zijn veel namen de revue gepasseerd, maar wij vonden Grilluminati toch wel de leukste. Het is lekker geheimzinnig (verwijzing naar de illuminati) met een leuke woordspeling. Met deze naam konden leuk inspelen op de Hoisin Chicken Codex. Zo gaan er nu meerdere verhalen rond over de oorsprong van dit gerecht. Zo werd er bijvoorbeeld in geuren en kleuren verteld dat een van onze overgroot opa's dit gerecht meegenomen had van een ontdekkingsexpeditie. Hoe leuk het ook klonk, het echte verhaal is natuurlijk lang niet zo spannend. We zaten met ze vieren om de keuktafel en na een beetje brainstormen was de Aziatische kip met hoisinsaus geboren.
De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.
Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.





- Asian BBQ rub door Van Beekum Specerijen
- Kippendij door mr. Fillet
- MEATER Pro door Pro BBQ Shop
- Rookhout door Grillking.nl
Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.