Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ

Na deze burger wil je nooit meer anders!
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
In samenwerking met:

Ben jij op zoek naar de perfecte burger voor jouw volgende barbecue?

Met deze kroegburger met romige cheddarkaassaus, gekaramelliseerde uien, krokante bacon en knapperige little gem sla word jij gegarandeerd de held van de buurt-BBQ. Stel je eens voor: een sappige burger van de BBQ, rijkelijk overgoten met romige goudgele kaassaus.. Zooo lekker. Wat deze burger onweerstaanbaar maakt, is de balans: sappig rundergehakt, zoet-zure uien, frisse sla en zoute bacon, allemaal overgoten met een royale laag gesmolten cheddarkaas. Het is comfort food op zijn best – precies zoals een homemade burger hoort te zijn

Lees introductie
Waarom de kroegburger zo bijzonder is

De kroegburger is geïnspireerd op de klassieke pub style burger en combineert rijke smaken met eenvoud. Het begint met rundergehakt dat 1,5 keer is gedraaid: stevig genoeg voor een sappige bite, maar fijn genoeg om gelijkmatig te garen. Daarbovenop komen zoetige gekaramelliseerde uien, frisse little gem sla en natuurlijk krokant gebakken bacon. En de ster van de show? De romige cheddar-biersaus die alles met elkaar verbindt. Elke hap is comfort food pur sang. Wij maakten deze kroegburger op de Napoleon Phantom Rogue. Dankzij de halve plancha konden we de uienrelish en de burgers tegelijk bereiden: aan de ene kant van de BBQ de plancha voor de gekaramelliseerde uien, aan de andere kant het rooster voor het grillen van de burgers. Zo krijg je ultieme controle over de bereiding én serveer je alles perfect op hetzelfde moment.

Ideaal voor jouw volgende BBQ

Of je nu vrienden uitnodigt of gewoon een gezellig etentje in de tuin organiseert: met de kroegburger zet je een BBQ burger op tafel die net zo goed smaakt als in de kroeg, maar dan gewoon bij jou thuis. Serveer ‘m met een koud blond biertje en je waant je meteen in een Engelse pub.

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Aan de slag

Kookmodus
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
1
Als je de mogelijkheid hebt, maak dan de BBQ gereed om de bakken op de plancha en te grillen op het rooster. De temperatuur mag zeker rond de 200°C. Lukt dat niet, bak dan de uienrelish in de koekenpan.
2
Meng het gehakt met peper, zout en de worchestershire tot 2 dikke burgers. Druk met je duim een klein kuiltje in het midden van de burger. Dit voorkomt dat de burger heel veel gaat krimpen tijdens het grillen. Zet de burgers in de koelkast om op te stijven.
3
Maak ondertussen de cheddar-biersaus: 1. Smelt boter in een steelpan. Voeg bloem toe, roer 1 minuut tot een roux. 2. Voeg langzaam het bier toe, goed roeren tot glad. 3. Voeg melk toe, laat indikken op laag vuur. 4. Voeg de cheddar toe en laat smelten. 5. Voeg op het einde Worcestershire sauce toe (optioneel), en breng op smaak met zout & peper. Houd de saus lauw-warm. Wanneer de saus kouder wordt gaat deze stollen en wordt het heel dik.
4
Nu gaan we verder met de burgers. Bak de broodjes en de spek krokant op de plancha. Leg de broodjes en spek apart en fruit de uien in het vet van de spek.
5
Gelijktijdig haal je de burgers uit de koeling en grillen we direct op het rooster.
6
Voeg ondertussen de bruine suiker toe aan de uien en laat even karamelliseren. Blus af met de balsamico azijn en laat inkoken tot het stroperig wordt. Maak ondertussen ook de mosterdmayo door de mosterd, mayonaise en witte wijn azijn te mengen.
7
Houd je van een sappige medium burger? Bak de burgers dan tot een kerntemperatuur van 55°C.
8
En dan is het tijd om te bouwen! 1. Smeer een lepel mosterdmayo op de onderste helft van het broodje. 2. Leg wat knapperige sla erop. 3. Daarop de burger. 4. Lepel royaal cheddar-biersaus over de burger. 5. Leg de krokante spek erop. 6. Schep een lepel uienrelish bovenop. 7. Dek af met de bovenkant van het broodje.
9
Serveer met een goed glas blond bier, eetsmakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door

- Napoleon Phantom Rogue door Napoleon
- Gehakt door Keurslager de Graaf
- Peper en Franse mosterd door van Beekum Specerijen
- MEATER Pro door Pro BBQ Shop

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_bastiaan_01
Geschreven door Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Vis-recept-jalapeno-met-jalapeno-van-de-bbq
Pittige garnalenspies met knoflook en jalapeno
Niels
BorrelVoorgerecht
Houtskool
Vis