Gyros van het spit met Griekse groenten

Zo maak je de lekkerste Gyros op de BBQ
Gyros-recept-van-de-bbq-met-groente
In samenwerking met:

Gyros van het spit, dat is toch een groot feest?

Een grote spies met daarop procureurlappen en ui, dat al langzaam draaiend de Griekse geuren verspreidt in de tuin. Bel je vrienden maar op, want dit weekend eet je Grieks! Wat ik geweldig vind aan een spit is dat het product, de Gyros in dit geval, zichzelf bedruipt met het vet (lees: smaak) van het vlees en de zelfgemaakte gyroskruiden. Heerlijk. Om dit waanzinnige gyros recept helemaal af te maken heb ik er een bak met groenten onder gezet. De smaken druipen dan naar beneden over de groenten. Zo blijven alle smaken in het gerecht.

Lees introductie
Een Griekse BBQ avond

De groenten geven we nog meer smaak door er een Griekse boter doorheen te mengen. Geen idee of deze boter echt Grieks is trouwens. Ik heb roomboter gemengd met typische Griekse kruiden zodat je in ieder geval wel die heerlijke smaken krijgt. Qua groente heb ik gekozen voor courgette, rode ui en tomaat. Deze zijn niet te missen in de Griekse keuken. En uiteindelijk is het natuurlijk de tzatziki die alles bij elkaar brengt in een pita broodje. Deze smaken gaan zo lekker met elkaar. Het is een frisse Griekse Gyros. Houd je van pittig? Serveer er dan stiekem wat sambal bij.

Gyros op de Napoleon Freestyle gas bbq.

De Gyros hebben we bereid op een gas bbq. Net als bij een kolen bbq is het belangrijk om de gyros indirect te bereiden. Zorg er dus voor dat je alleen de branders aan de zijkant aanzet en niet direct onder het vlees. In de Napoleon Freestyle 425 heb ik te weinig ruimte tussen het spit en het rooster om er een braadslede te plaatsen. Daarom heb ik de roosters eruit gehaald en heb ik de braadslede direct op de branders gezet. Houd qua temperatuur zo’n 150 graden aan. Dan kan de gyros rustig garen en heeft het vet in de procureurlappen de tijd om langzaam te smelten.

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Kruidenboter Griekse style

Aan de slag

Kookmodus
Gyros van het spit met Griekse groenten
1
Maak de gyros kruidenrub door alle kruiden te mengen. Je kan het eventueel vijzelen zodat het goed mengt. Zet apart en bewaar 2 el van deze rub voor de groente.
2
Snijd de procureurlappen doormidden in gelijke stukken. Dit doe ik omdat ik geen loshangen stukken wil en graag een gelijkmatige rol wil hebben. Wrijf het vlees in met de kruiden en rijg aan het spit.
3
Snijd een rode ui doormidden en rijg aan beide kanten van het spit.
4
Meng de kruiden voor de Griekse boter in een schaaltje door elkaar. Meng 2 theelepels van deze kruiden, samen met een super fijn gesneden knoflookteen door de roomboter op  kamertemperatuur. Proef de boter en voeg eventueel nog een beetje zout toe.
5
Snijd vervolgens de courgette in halve maantjes en de ui in halve ringen. Maak ondertussen de BBQ gereed om indirect te grillen op 150-170°C met een rotisserie / spit. Ik heb hiervoor de twee buitenste branders van de Napoleon Freestyle gebruikt. Haal het rooster eruit, anders past de braadslede niet onder het spit.
6
Pak de braadslede en vet deze in met een deel van de Griekse boter. Voeg daarna de courgette, rode ui en de tomaatjes toe en strooi er 2 el gyros kruiden overheen. Als laatste verdeel je over de braadslede met groente de overgebleven roomboter.
7
Plaats het spit in de BBQ en stop een thermometer in het vlees. Let hierbij wel op, een thermometer met draad gaat niet werken! Uiteraard geen probleem, controleer dan tussendoor even de temperatuur.
8
Roer tussendoor even de groenten goed door elkaar. Zodat alle groente goed mengen met de gesmolten Griekse boter.
9
De Gyros is klaar bij een kerntemperatuur van 72°C.
10
Serveer de Gyros samen met de groente in een pit met een grote lepel tzatziki! Eet smakelijk.
Mede mogelijk gemaakt door

- Napoleon Freestyle 425 door Napoleon
- Kruiden en specerijen door  van Beekum Specerijen

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_bastiaan_01
Geschreven door Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund