
Een grote spies met daarop procureurlappen en ui, dat al langzaam draaiend de Griekse geuren verspreidt in de tuin. Bel je vrienden maar op, want dit weekend eet je Grieks! Wat ik geweldig vind aan een spit is dat het product, de Gyros in dit geval, zichzelf bedruipt met het vet (lees: smaak) van het vlees en de zelfgemaakte gyroskruiden. Heerlijk. Om dit waanzinnige gyros recept helemaal af te maken heb ik er een bak met groenten onder gezet. De smaken druipen dan naar beneden over de groenten. Zo blijven alle smaken in het gerecht.
De groenten geven we nog meer smaak door er een Griekse boter doorheen te mengen. Geen idee of deze boter echt Grieks is trouwens. Ik heb roomboter gemengd met typische Griekse kruiden zodat je in ieder geval wel die heerlijke smaken krijgt. Qua groente heb ik gekozen voor courgette, rode ui en tomaat. Deze zijn niet te missen in de Griekse keuken. En uiteindelijk is het natuurlijk de tzatziki die alles bij elkaar brengt in een pita broodje. Deze smaken gaan zo lekker met elkaar. Het is een frisse Griekse Gyros. Houd je van pittig? Serveer er dan stiekem wat sambal bij.
De Gyros hebben we bereid op een gas bbq. Net als bij een kolen bbq is het belangrijk om de gyros indirect te bereiden. Zorg er dus voor dat je alleen de branders aan de zijkant aanzet en niet direct onder het vlees. In de Napoleon Freestyle 425 heb ik te weinig ruimte tussen het spit en het rooster om er een braadslede te plaatsen. Daarom heb ik de roosters eruit gehaald en heb ik de braadslede direct op de branders gezet. Houd qua temperatuur zo’n 150 graden aan. Dan kan de gyros rustig garen en heeft het vet in de procureurlappen de tijd om langzaam te smelten.

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.
Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.






- Napoleon Freestyle 425 door Napoleon
- Kruiden en specerijen door van Beekum Specerijen
Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.