
Porchetta, dit gerecht zie je vrijwel in elke stad in Italië. Elke streek heeft ook zijn eigen receptuur zodat hij overal net even wat anders proeft. Het verschil zit hem dan vooral in het gebruik van de verse kruiden zoals venkel of rozemarijn. Onze variant is een combinatie van verschillende recepturen. Wij noemen het dan maar de Spakenburgse variant! ;)
In Italië maken ze porchetta van een bijna heel speenvarken. Dit hebben wij niet gedaan. Wij hebben een smaakvol onderdeel van het varken gebruikt namelijk de buik. Deze heeft enorm veel smaak door het vet en wij hebben de huid (lees: zwoerd) er op laten zitten. Dit wordt door het roosteren mega krokant. Dan heb je dus heerlijk gekruid vlees met een echt krokant korstje, waanzinnig lekker!
Wat wij wel gelijk hebben gehouden aan de originele bereiding is het gebruik van het spit. Door het spit wordt de porchetta overal evenredig gegaard. Dit versnelt de bereidingstijd maar zorgt dus ook dat de zwoerd echt op alle plekken lekker crispy wordt, en dat is natuurlijk precies wat je wilt. Heb je nou geen spit, geen probleem, je bent alleen iets drukker omdat je de rollade telkens moet draaien om hetzelfde knapperige resultaat te krijgen. De porchetta is dus een Italiaanse varkensrollade. Hij staat bekend om de mooie tekening van de verse kruiden in de binnenkant van het vlees. Dit krijg je door de buikspek te vlinderen. Daarmee maak je het vlees overal even dik en heb je op alle plekken evenveel kruiden. Hetzelfde hebben wij al eerder laten zien bij onze andere rollade's: zalmrollade en bavette rollade.
De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.
Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.




- Italiaanse mix door van Beekum Specerijen
- Houtskool door ECHTgoed.
- Weber Master Touch door Weber Nederland
Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.