
Deze entrecote met zwarte knoflookjus is pure perfectie op je bord. Ik ben zó enthousiast over dit gerecht – niet voor niets was het dé knaller van ons Kerstdiner afgelopen jaar. Het is een ware smaaksensatie: elke hap verrast je en je blijft eten omdat de smaken zich blijven ontwikkelen. De combinatie van het malse vlees en de rijke, aromatische jus staat garant voor puur eetgeluk. Ik daag je uit: maak dit recept, en je begrijpt precies wat ik bedoel. En het mooiste? Deze jus is verrassend eenvoudig te maken. Waar wacht je nog op?
Mijn fascinatie voor zwarte knoflookjus begon een paar jaar geleden in een restaurant. Ik bestelde een entrecote en kreeg er een jus bij waarvan ik nog nooit had gehoord. Maar die smaak—wow. Ik wist meteen dat dit iets bijzonders was. Ik heb extra brood gevraagd om mijn bord schoon te vegen, zo lekker was het. Sindsdien liet het me niet meer los, al duurde het een paar jaar voordat ik er zelf mee aan de slag ging.
Ondertussen weet ik waarom ik toen zo gek was op die jus: umami! Die term heb je hier waarschijnlijk al vaker voorbij zien komen. Umami is namelijk een van de vijf primaire smaken (umami, zoet, zuur, bitter en zout) en staat bekend om zijn hartige karakter, waardoor je er steeds meer van wilt eten. In zwarte knoflook komt deze smaak enorm naar voren. Door fermentatie ondergaat de knoflook een complete transformatie: hij wordt zachter, zoeter en krijgt diepe hartige tonen die doen denken aan balsamico, sojasaus en zelfs een vleugje drop. Om de jus nóg intenser te maken, voegen we miso (gefermenteerde sojapasta) toe. Dit versterkt de umami en geeft een rijke, diepe smaak. Daarbij komt ook nog een kalfsschenkel in de jus. De smaken uit het bot en het merg zorgen voor een fluweelzachte textuur en extra diepgang. Tel dat allemaal bij elkaar op... en je hebt een smaakexplosie op je bord. Wil je nog meer weten over de zwarte knoflookjus zelf? Lees dan ons uitgebreide recept over de jus hier.
De entrecote zelf tillen we ook naar een hoger niveau. Dit doen we door simpelweg veel grillmarks te creëren, een mooie ruit zoals dat vaak wordt genoemd. Een grillmark ziet er niet alleen goed uit, maar heeft ook een functie. Wanneer het vlees het hete rooster raakt, ontstaat er een Maillard-reactie. Dit zorgt ervoor dat het vlees bruin kleurt en een krokant korstje krijgt. Lees: méér smaak! En dat willen we natuurlijk zoveel mogelijk. Daarom draaien we elke twee minuten het vlees een kwartslag. Hierdoor ontstaat een mooie ruit én extra smaak. Benieuwd hoe je deze smaakbom zelf maakt? Check hieronder recept en probeer het zelf op de BBQ!
De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.
Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.






- Napoleon Freestyle 425 door Napoleon
- Zeezout Van Beekum Specerijen
Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.