
Deze zwarte knoflookjus is puur geluk in jus-vorm. Ja, ik weet dat het een behoorlijke uitspraak is maar ik heb woorden te kort om deze jus te omschrijven. Allereerst natuurlijk de smaak, wat een feest. De jus is vol en rijk van smaak waardoor je er geen genoeg van krijgt. Zelfs als je per ongeluk je steak te ver door hebt gegaard (dat gebeurt ons ook nog wel eens hoor) maakt deze zwarte knoflookjus er alsnog een feest van. Dus doe jezelf een plezier en maak dit recept. En wees gerust, het is absoluut niet moeilijk om te maken. Volg de stappen en je wordt de culinaire chef van de familie.
Maar laten we eerst eens in de zwarte knoflook duiken, want wat is dat precies? Zwarte knoflook is een knoflook die enkele weken onder een hoge luchtvochtigheid en constante temperatuur langzaam fermenteert / rijpt. Hierdoor transformeert de knoflook in een zachte, kleverige pasta met een zoetige umami smaak. En die smaak wil je in je gerecht; umami geeft namelijk voor een hartige touché aan je gerecht waardoor je door wilt blijven eten.
De structuur van een jus vond ik in het begin best lastig, vooral wanneer je een jus wilt maken voor meer dan 4 personen (recepten zijn vaak voor 4 personen). Dan is het namelijk niet simpelweg een verdubbeling van de ingrediënten. Want bijvoorbeeld het indikken van de jus duurt alleen maar langer. Maar dat is nu verleden tijd, want ik ben achter het geheim van de perfecte structuur gekomen. Laatst kwam ik namelijk via een vriend in contact met een chefkok. Hij gaf de tip om gebruik te maken van botten voor het maken van een jus. In botten zit gelatine en merg en dat zorgt voor een rijke en volle structuur en heerlijke smaak. Dat heb ik uiteraard direct geprobeerd met een kalfschenkel. En pfff, wat werkt dat perfect. Het resulteerde direct in de lekkerste jus die ik ooit gemaakt heb. En daarom deel ik dit geheim natuurlijk graag met jou!
Als je deze jus onder controle hebt, dan kan je alle kanten op. Probeer dan ook eens te experimenteren met onze miso jus, truffel jus of de rode wijn jus. Tip 1: Deze jus is voor ca. 4 personen. Als je meer jus wilt, kan je spelen met de hoeveelheid bouillon of je voeg je een extra schenkel toe. Voor 8 personen zou ik bijvoorbeeld niet alle ingrediënten verdubbelen. Ik zou dan 2 schenkels gebruiken, iets meer bouillon en misschien een paar teentjes knoflook meer. Verder zou ik ongeveer hetzelfde aanhouden en vooral veel proeven. Tip 2: Wanneer de jus af koelt, zal deze een gaan stollen. Je kan de saus dus het beste een klein beetje warm houden. Zo blijft hij mooi vloeibaar.
De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.
Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.





Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.