Zelfgemaakte varkensfilet rollade van de BBQ

De lekkerste varkensfiletrollade van de BBQ
Recept-varkensfilet-rollade
In samenwerking met:

Deze rollade is een feest

Een zelfgemaakte varkensfiletrollade met verse kruiden bereid op de BBQ, dat wil je toch proeven?! Varkensfilet is een mager en mals stuk vlees dat afkomstig is van de rug van een varken. Het staat bekend om zijn sappigheid en veelzijdigheid in de keuken (BBQ). Om de sappigheid van varkensfilet te behouden (het is best mager vlees), is het belangrijk om het vlees niet te lang te bereiden. Anders kan de filet droog worden. Wij rollen de varkensrollade op als een rollade en bereiden hem aan een spit op onze Napoleon Rogue Phantom gas bbq. Hierdoor krijg je overal een gelijke garing en zo'n lekker krokant korstje. Waanzinnig!

Lees introductie
Familie van de Italiaanse Porchetta

Van een afstandje lijkt dit recept van de varkensfiletrollade een beetje op de porchetta. Het grote verschil zit hem hier in het gebruik van ander vlees (varkensfilet versus buikspek) en de kruiding. Waar je bij de porchetta enkel met de verse kruiden werkt hebben wij ook nog honing, mosterd en vadouvan toegevoegd als extra smaakbommetjes.

Wat zijn vadouvan kruiden?

Wij kruiden de varkensfilet rollade met Vadouvan kruiden. Vadouvan is een heerlijke en aromatische Franse kruidenmix die zijn oorsprong vindt in de zuidelijke regio van India, met name in Pondicherry. Deze unieke specerijenmix is een subtiele variant van de traditionele Indiase currypoeders en staat bekend om zijn complexe smaakprofiel en rijke aroma's. Het wordt vaak gebruikt als smaakmaker in verschillende gerechten, variërend van soepen en stoofschotels tot groentegerechten en vleesgerechten. Vadouvan wordt gemaakt door een mix van specerijen zoals ui, knoflook, mosterdzaad, fenegriek, komijn, kurkuma en kardemom te roosteren en te malen tot een fijn poeder. Wat deze mix onderscheidt, is het gebruik van ui en knoflook. Deze worden langzaam gekaramelliseerd voordat ze worden gemengd met andere specerijen, wat resulteert in een diepere en zoetere smaak dan traditionele currypoeders. Een heel verhaal maar bedenk je even dat dit wordt gecombineerd met fijne mosterd en honing. Deze combinatie gaat echt heel erg goed samen met het zachte smaakvolle varkensvlees en de verse kruiden.

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Overig

Aan de slag

Kookmodus
Zelfgemaakte varkensfilet rollade van de BBQ
1
Bereid de BBQ voor om indirect te grillen op 180°C.
2
Wij hebben ervoor gekozen om het spit te gebruiken. Hiermee wordt de rollade overal evenredig verhit en hoef je het niet tussentijds te draaien voor een krokant resultaat.
3
Leg de varkensfilet op een snijplank met de vetkant naar beneden. Snijd voorzichtig het vlees in alsof je een boek wilt maken. Zorg dat de filet overal even dik is. Wij hebben ongeveer een centimeter aangehouden.
4
Snijd alle verse kruidenfijn en meng deze met elkaar.
5
Smeer de binnenkant van de varkensfilet in met mosterd en bestrooi rijkelijk met de verse kruiden. Giet er nu wat honing overheen.
6
Vouw het vlees dicht maak er een stevige rol van. Knoop de rollade dicht met slagerstouw. Bestrooi de buitenkant met de Vadouvankruiden.
7
Rijg de rollade op het spit. En hang deze in de voorverwarmde BBQ. Zet de spit aan en laat de varkensfiletrollade langzaam draaien met de deksel dicht.
8
Onze rollade was na een kleine 60 minuten klaar. Let op, pak eerst je handschoenen en haal de spit van de BBQ bij een kerntemperatuur van ongeveer 65°C.
9
Snijd de rollade in plakken van ongeveer 1 cm dikte. Serveer direct.
10
Eet smakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door

- Napoleon Rogue Phantom door Napoleon
- Vadouvan kruiden en Franse mosterd door Van Beekum Specerijen

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_niels_01
Geschreven door Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund